Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum se explică vremea extremă din aceste zile? Opinia unui expert la RFI

cum_explica_vreme_extrema_expert.png

Fenomenele meteo extreme lovesc România din ce în ce mai frecvent (Sursa foto: pixabay-ilustrație)
Fenomenele meteo extreme lovesc România din ce în ce mai frecvent (Sursa foto: pixabay-ilustrație)

Vremea extremă din această perioadă este o manifestare a schimbărilor climatice, iar fenomenele meteo severe nu ar mai trebui să surprindă pe nimeni. Iată ce declară la RFI președintele asociației Reper21, Bogdan Gioară, după ultimele furtuni violente care au lovit mai multe orașe ale țării, inclusiv Bucureștiul.

Bogdan Gioară atrage atenția că adaptarea la schimbări climatice presupune inclusiv reducerea consumului, lucru care nu pare să se întâmple însă la nivel mondial: ”Deocamdată, știm cauzele, însă nu avem soluții care să fie considerate satisfăcătoare. Consumăm o cantitate fabuloasă de resurse energetice fosile, iar acestea generează o cantitate și ea fabuloasă de gaze cu efect de seră. Anul trecut, de exemplu, am emis circa 49 de miliarde de tone de gaze cu efect de seră. Ca să avem o ordine de mărime, e de vreo 100 de ori mai mult decât totalitatea vulcanilor de pe Pământ”.

Expertul atrage atenția că ”nu reușim să reducem de foarte mult timp consumul de energii fosile. Vorbim foarte mult de înlocuirea energiilor fosile cu energiile regenerabile, dar rămânem în permanență undeva la 80%, chiar peste 80% din mixul energetic global e reprezentat de petrol-gaze-cărbune”.

 
Bogdan Gioară, despre vremea extremă