Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Schimbări climatice: Sute de reni albi morți de foame în Norvegia

reni_albi.jpg

Sursa imaginii: 
Elin Vinje Jenssen / Institutul polar din Norvegia via France24

Cercetătorii norvegieni au descoperit la începutul acestei veri, în decurs de doar o săptămână (25 iunie – 5 iulie) peste 200 de reni morți în arhipelagul Svalbard din Oceanul Arctic, relatează echipa Les Observateurs de la canalul TV France24. Animalele au murit de foame, pentru că schimbările climatice la nivel global au schimbat profund mediul în regiune, spun cercetătorii care supraveghează situația în zonă de peste 40 de ani.

Cercetătoarea Åshild Ønvik Pedersen, de la Institutul Polar din Norvegia explică: ”Datorită schimbărilor climatice iernile aici audevenit mai calde și deci plouă mult mai mult. Atunci când ploaia cade peste zăpada depusă la sol se formează un strat de gheață iar iarba și celelalte plante rămân blocate sub gheață. În plus, așa cum e normal, pe parcursul iernii natalitatea renilor scade ...”

Tendința de încălzire în regiune își face simțite consecințele într-un ritm alert în ultimii 40 de ani. Anul acesta a fost înregistrat recordul absolut de temperatură la limita Cercului Polar: +31,2 grade Celsius, în luna mai.