Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Incendii Amazonia | Beznă în plină zi în Sao Paolo, din cauza fumului

sao_paolo.jpg

Cerul celui mai mare oraș brazilian, Sao Paolo, s-a întunecat complet la ora 15:00, timp de o oră
Sursa imaginii: 
twitter/Leandro Mota ‏

Cel mai mare oraș al Braziliei, Sao Paolo, a fost aruncat în întuneric în mijlocul zilei, luni, în timp ce un mare nor de fum a acoperit cerul din cauza incendiilor masive care au loc în Pădurea Amazoniană. Fumul, care a venit de la o distanță de  aproape 3000 de kilometri, a întunecat cerul orașului timp de o oră, în jurul orei locale 15.00, transmite euronews.com

Incendiile de vegetație au izbucnit în Bolivia și Randonia, aflate la 2.700 de kilometri de orașul Sao Paulo, iar „frontul rece şi-a schimbat direcţia, astfel că vânturile au adus cu ele norii de fum” care au provocat bezna, explică cercetătorii. 

Cerul s-a întunecat complet la ora 15:00, iar furnizarea energiei electrice s-a întrerupt generând panică printre locuitorii din Sao Paolo. Potrivit meteorologilor, fumul gros ar fi provenit de la incendiile de vegetaţie (click pentru a vedea situația actuală pe pagina programului european Copernicus) din Bolivia, Paraguay şi zone îndepărtate din Brazilia.


Incendiu într-o zonă a pădurii tropicale Amazon, lângă Humaita, Amazonas (August 2019)
Sursa imaginii: 
REUTERS/Ueslei Marcelino

Institutul Național pentru Cercetare Spațială (INPE) susține că datele strânse cu ajutorul sateliților dezvăluie o creștere de 83% în ceea ce privește numărul incendiilor, față de aceeași perioadă a anului 2018, din cauza secetei dar și a  defrişărilor prin ardere, utilizate pentru a transforma zone împădurite în zone agricole şi de creştere a animalelor, sau pentru a curăţa zone deja defrişate, de obicei în timpul sezonului uscat care se încheie peste două luni. Este vorba despre  nu mai puțin de 73.000 de incendii detectate în acest an, în pădurea Amazonului, cea mai are pădure a plantei.  

 

 

Potrivit INPE, defrişarea în iulie 2019 a fost de aproape patru ori mai mare decât în aceeaşi lună a anului 2018. Cifrele au fost puse la îndoială de preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, cunoscut drept un critic feroce al politicilor de protecţie a mediului. Bolsonaro l-a demis pe Ricardo Galvao, preşedintele INPE, acuzându-l că a minţit şi că a stricat imaginea Braziliei.

 

 

În America de Sud, Brazilia este ţara cea mai afectată de incendiile de pădure în 2019, urmată de Venezuela (26.453) şi de Bolivia (16.101).

 

 

Hashtagul „PrayforAmazonia” a devenit o tendință pe rețeaua socială Twitter, cu peste 150.000 de referințe la incendiile care îngrijorează întreaga populație a lumii.


Vedere aeriană a unei suprafețe din jungla amazonienă incendiată de fermierii din apropierea orașului Novo Progressodin (imagine de arhivă)
Sursa imaginii: 
REUTERS/Nacho Doce

 

 

 

Pădurile tropicale preluate de savane?

 

Incendiile din Brazilia s-au întins în pădurea amazoniană din țările vecine

 

 

Brazilia este ţara cea mai afectată din zona amazoniană, dar nu este singura în care a crescut numărul incendiilor.

Infografic incendii America de Sud ianuarie - august 2019

Spania, Chile, Argentina, Paraguay, Peru sunt doar câteva din ţările care şi-au oferit sprijinul pentru stingerea incendiilor, iar SUA au trimis un Boeing Supertanker 747. Avionul poate transporta 70.000 de litri de apă sau lichid pentru stingerea incendiilor.

Incendiile forestiere sunt obişnuite în pădurea Amazoniană, în timpul sezonului secetos. Ele pot avea cauze naturale, dar pot fi provocate şi de oameni. Fermierii şi tăietorii de lemne folosesc focul pentru a curăţa terenurile. Mare parte din incendiile din august 2019 au punctul de pornire la marginile principalelor drumuri din zona centrală a bazinului amazonian.