Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raport ONG: Doar 3200 de tigri mai trăiesc astăzi pe Pământ. Traficul ilegal prosperă în mediul online

tigru.jpg

Image source: 
pixabay.com

Dacă la începutul secolului XX numărul total al tigrilor de pe planetă se ridica la cca 100 000, în prezent numărul acestora a ajuns la doar 3200, iar trei subspecii au dispărut în totalitate, reiese dintr-un raport al Organizației neguvernamentale Traffic, citat de rfi.fr.

Braconierii sunt interesați nu doar de blana superbelor animale: ghearele, mustățile și chiar ochii sunt la mare căutare. De asemenea, oasele tigrilor, măcinate și transformate în pudră, sunt folosite în medicina chineză.

Începând cu anii 2000 braconajul, și implicit comerțul ilegal cu produse provenind din fauna și flora sălbatică, au cunoscut o creștere explozivă, datorită mediului online, acolo unde traficanții își administrează liniștiți afacerile: mii de reclame la astfel de produse sunt publicate pe diverse site-uri și pe rețelele de socializare, iar livrarea se face, evident, în urma comenzilor on-line.

India, care deține cea mai mare populație de tigri din lume, s-a angajat în urmă cu zece ani că va dubla numărul acestor animale de pe teritoriul său, până în 2022, dar efectul este exact invers: animalele sunt din ce în ce mai puține. În Indonezia, numărul animalelor omorâte a crescut de 4 ori între 2015 și 2018, reiese din raport.

”Nu mai e timp de discuții, cuvintele trebuie să lase locul faptelor”, spune directoarea ONG-ului britanic Traffic Kanitha Krish Nasamy.

În cadrul unei conferințe internaționale care are loc în aceste zile la Geneva, Traffic, împreună cu WWF, au încheiat o înțelegere cu mari companii mondiale de Internet, precum Google, Facebook, Instagram, Microsoft , Alibaba, Baidu, eBay și Tencent, astfel încât motoarele de căutare să nu mai răspundă căutărilor pentru produse din braconaj, iar reclamele din acest domeniu să fie eliminate. Obiectivul este reducerea cu 80% a traficului online până în 2020.