Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aventurile nucleare continuă în Rusia: un reactor plutitor va traversa Oceanul Arctic

reactor_rusia_world_nuclear_news.jpg

Image source: 
rosatom.ru

Rusia lansează vineri la apă, în premieră mondială, un... reactor nuclear plutitor! Reactorul va pleca din portul Murmansk și va călători pe apele Oceanului Arctic 5000 de km, până în Nord-estul Siberiei, a anunțat Agenția Nucleară de stat Rosatom, citată de AFP.

Evenimentul vine după ce la începutul acestei luni, la o bază din Nordul Rusiei, o rachetă nucleară a explodat în timpul operațiunilor de testare.

Agenția Rosatom spune că reactorul plutitor Akademik Lomonosov reprezintă o alternativă mai simplă la un reactor construit pe pământ, într-o zonă în care solul este înghețat pe tot parcursul anului.

Dar organizațiile ecologiste de pretutindeni au avertizat deja de multă vreme că proiectul este foarte riscant, acesta putând deveni ”un nou Cernobâl”.

Călătoria pe apele Oceanului Arctic va dura între 4 și 6 săptămâni, în funcție de condițiile meteo și de cantitatea de gheață întâlnită în drum.

Reactorul, care are 144 de m lungime și un echipaj format din 69 de persoane, va înlocui o centrală nucleară care urmează să fie scoasă din funcțiune și o centrală pe cărbune care a fost deja închisă, în regiunea Chukotka din Siberia. El va alimenta cu energie platformele petroliere ruse din zonă și va intra în funcțiune până la sfârșitul acestui an.

Pe lângă faptul că reactorul va produce deșeuri radioactive, el va fi vulnerabil și la furtuni, într-o zonă cu un ecosistem foarte fragil, avertizează Rashid Alimov, reprezentant al Greenpeace Russia, organizație care se opune proiectului încă din anii 1990. El subliniază că în zona unde va acționa reactorul nu există niciun fel de infrastructură de intervenție în caz de accident.

Chukotka, o regiune mai mare decât statul Texas, cu 50 000 de locuitori, oferă oportunități uriașe pentru producerea de energie eoliană, pe care autoritățile ruse refuză însă să le fructifice, mai spune Alimov.