Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deșertul de la Lommel, Sahara belgiană

19754341.jpg

Colt de plaja în desertul de la Lommel
Sursa imaginii: 
Office de tourisme Lommel

O atracție turistică puțin cunoscută în Belgia se află în Flandra, la Lommel, unde un loc deșertic, apărut în urma poluării, oferă un peisaj cel puțin insolit pentru această parte a lumii.

Nisipul scârțiie sub apăsarea pașilor la ora amiezii în aceasta zi de august, împrejur însă e liniște, o liniște amenințătoare ruptă din când în când de zgomotul lin a ramurilor de pini. 

Ultima parte a drumului pâna aici se face cu piciorul, traversând o pădure și urcând dunele de nisip. Dincolo de dune, surpriza este de proporții. 

Atmosfera feerică nu face parte din decorul belgian clasic. Si totuși...

La o oră și jumătate de drum de Bruxelles cu mașina sau la șapte ore de tren plus autobuz, din cauza transportului public deficitar în Belgia, se găsește un loc unic în Europa: un deșert creat de om, dar fără voia lui. 

Deșertul de la Lommel, o întindere de nisip alb de 600 de hectare pe malul unui lac natural cu apă rece ca apa de izvor, este noua atracție turistică în Belgia. 

Deșertul artificial mărginit de o pădure de pini plantată ulterior,  își are originile în exploatarea industrială de zinc condusă aici în urmă cu o sută de ani de o bogată familie germană. 

Această exploatare a rezultat în poluarea din cauza căreia vegetația s-a redus treptat pâna când locul a devenit o întindere albă, deșertică.

Câteva decenii mai târziu, autoritățile locale au decis plantarea unei păduri de pini care împrejmuiesc această zonă pentru a evita extinderea ei. 

Astazi, zona este formată din parcele de plajă si vegetație specifică solurilor aride, pe lângă pădurea de pini. De curând, zona a devenit turistică, fiind inclusă într-un parc național de 5000 de hectare de pădure, apă , nisip, floră și faună unice care evoluează toate într-un ecosistem aparte. 

Oficiul de Turism local oferă diferite formule de vizitare a zonei. 

Nu departe de plaja artificială, in pădurea de pini, corturi în formă de lacrimă agățate la câțiva metri deasupra solului oferă cazare turiștilor care vin să petreacă câteva zile în deșertul de la Lommel. Locul este cunoscut sub numele de Aleea Lacrimilor.

Trasee turistice de-a lungul apei sunt și ele organizate întrucât un canal legând două fluvii, Meuse și Escaut, ajunge pâna în apropiere.  

Specialiștii spun că Lommel este locul care dovedește că natura poate învinge poluarea. Plantarea pinilor nu a oprit doar întinderea desertului, dar a și păstrat intact lacul și a ajutat la dezvoltarea unei faune unice.