Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Plămânul planetei se îneacă în fum: ”Procesul de savanizare a Pădurii Amazoniene, aproape ireversibil”

”Dacă nu sunt luate măsuri urgente, procesul de ”savanizare” a pădurii amazoniene va deveni ireversibil”. Avertismentul e lansat de reputatul profesor Mircea Duțu, preşedinte al Universității Ecologice Bucureşti. El afirmă că politicile președintelui brazilian sunt cauza principală a dezastrului care amenință pădurile considerate ”plămânul planetei”.

Pădurea Amazoniană continuă să fie mistuită de flăcări, iar peste 2.500 de focare active au fost semnalate în Brazilia, în timp ce alte câteva mii de incendii mistuie copacii în Venezuela, Bolivia, Columbia şi Peru.

Între timp, administrația celui mai afectat stat, Brazilia, a recunoscut că nu are mijloacele necesare pentru a stinge incendiile care distrug ceea ce specialiștii numesc ”plămânul planetei”, pădurea amazoniană responsabilă cu generarea a 20% din oxigenul de pe Terra.

 

 

 

 

Într-un interviu la RFI, prefesorul Mircea Duțu, preşedintele Universității Ecologice Bucureşti, atrage atenția că măsurile luate de președintele brazilian Jair Bolsonaro agravează situația. Expertul spune că decizii împotriva despăduririlor și incendiilor trebuie urgent luate. Altfel, procesul de ”savanizare” a pădurii amazoniene va deveni ireversibil, cu consecințe dramatice pdentru întreaga planetă.

”În fiecare an, numărul parcelelor defrișate și al incendiilor crește în luna iulie în Brazilia, moment ce coincide cu sfârșitul sezonului ploilor. Se dau foc zonelor deja lucrate de om, în special pentru întreținerea pășunilor, iar pădurile sunt transformate în spații cultivate”.

Mircea Duțu mai explică faptul că ”izbucnirea incendiilor este explozivă din cauza secetei severe și din cauza acțiunii publice a noului președinte. Jair Bolsonaro consideră că Amazonia ar fi un teritoriu neproductiv care ar trebui integrat în economia țării pentru o explotare mult mai eficientă”.

În acest context, o serie de doucumente publicate de site-ul unui ONG britanic relatează că administrația Bolsonaro intenţionează să construiască poduri, autostrăzi şi o centrală hidroelectrică în jungla amazoniană.

Ascultă interviul integral:

 
Profesorul Mircea Duțu, preşedinte al Universității Ecologice Bucureşti, despre incendiile din pădurea amazoniană