Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Incendii Amazonia | Norul de fum se vede din spațiu

fum_spatiu.jpg

Fumul incendiilor este văzut din spațiu, după cum arată și imaginea dată publicității de NASA
Image source: 
Twitter/NASA

Această imagine în culori naturale ale fumului și incendiilor de vegetație, care afectează mai multe state din Brazilia, inclusiv Amazonas, Mato Grosso și Rondônia, a fost obținută de către satelitul Suomi NPP de la NOAA / NASA, prin intermediul instrumentului VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) pe 20 august 2019.

Nu este neobișnuit să vezi incendii în Brazilia în această perioadă a anului, din cauza temperaturilor ridicate și a umidității atmosferice scăzute.Dar, informaţiile transmise prin satelit, publicate de Institutul Național de Cercetări Spațiale (Inpe), au arătat o creștere de 85% în acest an în privința numărului de incendii în Brazilia, majoritatea în regiunea Amazon, provocând un dezastru pentru mediu și ecologie.  Iar sezonul incendiilor abia a început: ține din august până în octombrie, cu apogeul la mijlocul lui septembrie. Fumul e atât de dens încât deja se vede din spațiu.  În afară de Brazilia pădurea amazoniană se întinde în Columbia, Peru, Bolivia, Venezuela, Guyana, Guyana franceză, Surinam şi Ecuador. În America de Sud, Brazilia este ţara cea mai afectată de incendiile de pădure în 2019, urmată de Venezuela (26.453) şi de Bolivia (16.101).

Pădurea amazoniană produce aprozimativ 20% din oxigenul Planetei și este adesea numită ”plămânul Lumii”. Conform WWF, dacă va fi distrusă irevocabil, ar putea să emită carbon în loc de oxigen, și asta ar duce la schimbarea majoră a climei globale. 

Săptămâna trecută, cel mai mare oraș al Braziliei, Sao Paolo, a fost aruncat în întuneric în mijlocul zilei, în timp ce un mare nor de fum a acoperit cerul din cauza incendiilor masive care au loc în Pădurea Amazoniană. Fumul, care a venit de la o distanță de  aproape 3000 de kilometri, a întunecat cerul orașului timp de o oră, în jurul orei locale 15.00.