Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acord internațional: Mai puțini elefanți în grădinile zoologice

elefanti.jpg

Pui de elefanți într-un centru de protecție a animalelor sălbatice din Namibia, martie 2019
Image source: 
AFP via rfi.fr

Convenția privind Comerțul Internațional cu specii pe cale de dispariție (CITES), reunită la Geneva, a decis cu majoritate de voturi să limiteze drastic vânzarea de elefanți sălbatici către grădinile zoologice, în ciuda opoziției mai multor țări africane, relatează AFP, preluat de rfi.fr.

Textul documentului, propus de Uniunea Europeană, a stârnit polemici aprinse între delegațiile naționale, la un moment dat ședința fiind întreruptă. Până la urmă textul a fost votat cu 87 de voturi pentru, 29 contra și 25 de abțineri.

Cei mai vehemenți opozanți au fost reprezentanții Zimbabwe și Botswana, care susțin că în țările lor populația de elefanți este excedentară iar comerțul nu ar trebui să le fie îngrădit.

Potrivit documentului adoptat elefanții capturați în Africa nu vor mai putea fi transferați decât în cadrul programelor de conservare și doar în țări din interiorul continentului.

CITES a respins totodată cererea Zimbabwe, Botswana și Namibia privind exceptarea de la interzicerea comerțului cu fildeș.

Zimbabwe a vândut numai în ultimii ani cca 100 de elefanți unor grădini zoologice din China și Dubai.