Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peru: Parada micuțelor ”alpaca” (foto)

alpaca1.jpg

Sursa imaginii: 
guinnessworldrecords.com

Peste o mie de alpaca, o specie de camelide care seamănă cu lamele, au defilat recent pe străzile orașului Juliaca, din sudul statului Peru în cadrul unui târg de animale, pentru a marca recunoașterea internațională a Peru drept cel mai mare exportator de fibre de alpaca din lume, informează guinnessworldrecords.com.

Numărul simpaticelor animale a fost de 1048, ceea ce reprezintă un record mondial, înregistart ca atare de Guinness World Records. Precedentul record a fost de 461 și s-a înregistrat la Macusani, tot în Peru, în 2017.

Alpaca sunt mai mici decât lamele obișnuite. La parada din Peru au fost prezente două specii: Huacaya (cu lână moale și pufoasă) și Sury (cu fibra mai lungă).

Festivitatea a fost precedată de ritualul fermierilor, care au cerut permisiunea Mamei Pământ pentru a începe sărbătoarea, un obicei adânc înrădăcinat în regiune, din vremea indienilor pre-columbieni.

Acțiunea a fost asistată de medici veterinari care au confirmat că animalele sunt sănătoase și că nu au fost abuzate.

Alpaca trăiesc în Anzii din sudul Perului, Boliviei de Vest, Ecuadorului și Chilei de Nord, la o altitudine de 3.500 m până la 5.000 m deasupra nivelului mării. Sunt considerabil mai mici decât lamele și, spre deosebire de ele, nu pot fi animale de povară, ele fiind crescute doar pentru lână.

Fibra de alpaca este folosită pentru fabricarea obiectelor tricotate și țesute, la fel ca lâna de oaie.

Alpaca comunică prin limbajul corpului. Cea mai obișnuită este scuiparea atunci când sunt în primejdie, le este frică sau când vor să domine turma...