Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG-urile de mediu, plângere la CE împotriva României pentru distrugerea pădurilor seculare

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Organizaţiile de mediu Agent Green, ClientEarth şi EuroNatur au depus o plângere la Comisia Europeană împotriva autorităţilor din România, pentru distrugerea “sistematică şi deliberată a pădurilor seculare din ariile naturale protejate din România”. Potrivit organizaţiilor de mediu, pădurile seculare distruse din ariile naturale protejate din România constituie două treimi din ultimele păduri naturale neatinse din Uniunea Europeană, în afara Scandinaviei.

"De 12 ani de când am intrat în UE se taie în arii protejate conform unor planuri de exploatare pentru care nu s-a făcut vreo evaluare de impact asupra mediului. Dar Romsilva susține că legislația din România permite acest lucru, refuzând să recunoască faptul că biodiversitatea din ariile protejate este pusă în pericol, în timp ce Ministerul Mediului tolerează asta. Este timpul pentru Comisia Europeană să intervină", spune la RFI, Gabriel Păun, președinte Agent Green.  

Potrivit acestuia, în urma unei plângeri similare înaintate de Client Earth în anul 2018, Polonia a fost somată de Curtea Europeană de Justiţie să plătească 100.000 de euro zilnic până la stoparea tăierilor din Parcul Naţional Bialowieza.

“ Cel mai probabil, România va trebui să plătească bani grei, pentru că a distrus în mod deliberat și planificat, în mod sistematic, ariile protejate, la fel cum a încercat și Polonia.  (...) Dacă în Polonia vorbim de o singură arie protejată, în România vorbim despre o problemă sistemică, la nivel național, deci posibilele penalități vor fi mult mai mari în România decât au fost în Polonia”, explică președintele Agent Green.

Cine va plăti penalitățile? “ În eventualitatea că se va lua o decizie la Curtea Europeană de Justiție, similar cu cazul din Polonia, din Bialowieza, statul român va trebui să plătească aceste penalități, din păcate din fonduri publice, din banii noștri, ai contribuabililor, insluvi din banii plătiți de mine ca taxe către stat. Este foarte trist, dar nu există altă situație. Guvernul României trebuie să facă bine să asculte, să nu se mai încăpățâneze, pentru că nu are dreptate. (…) Legislația este clară și nu trebuie să tergiverseze penru că fiecare zi de tergiversare ne va costa mai mult. Comisia Europeană nu are o poliție, are directive și regulamente, pe care dacă nu le respectăm se aplică sancțiuni directe, și ele nu sunt negociabile.”, a mai spus Gabriel Păun, președinte Agent Green.  

 

 

 
Gabriel Păun, președinte Agent Green, în dialog cu Mirela Dădăcuș