
Mediu
Eurocronica: Atenție la populismul climatic!
climat.jpg

După cum arată un recent raport al Organizației Meteorologice Mondiale, publicat chiar înaintea summitului ONU din această săptămână, fenomenul încălzirii globale nu mai poate fi ignorat, iar clima se schimbă în mod accelerat și periculos. Sunt prea multe semnalele oamenilor de știință din ultimii ani pentru a ne putea lua după liderii ultraconservatori care spun că doar ni se pare sau că este vorba doar despre un lobby al stângii ori al mișcării globaliste. Îngrijorarea este, așadar, legitimă.
Dintre protestatari se detașează Greta Thunberg, adolescenta suedeză care a devenit lidera mișcării tinerilor pentru acțiune climatică. Ea se află de câteva zile în Statele Unite, unde a ajuns, nu cu avionul poluant ci la bordul unei ambarcațiuni ecologice. Este primită la cele mai înalte niveluri, iar liderii politici spun despre ea, în general, cuvinte elogioase. Se vorbește chiar despre faptul că, pentru curajul ei de a-i pune la punct pe liderii politici, tânăra suedeză ar putea fi răsplătită cu Premiul Nobel pentru Pace.
Dar, ca întotdeuna, moneda are două fețe.
Economia capitalistă, bazată pe principiile liberale și pe comerțul liber, a scos din sărăcie miliarde și miliarde de oameni în deceniile de după război. Și a făcut-o mizând pe consumul produselor fabricate în serie, la prețuri tot mai accesibile.
A schimba brusc această direcție ar însemna produse mai puține și mai scumpe, așadar, o revenire la pauperitate pentru mulți dintre cei mai vulnerabili dintre locuitori. Ce politician și-ar asuma asta, fără riscul de a fi măturat a doua zi de la putere?
Sau ce politician ar fi gata să susțină propunerea privind taxarea cărnii – produs considerat responsabil într-o bună măsură de schimbările climatice?
Fermierii brazilieni, de pildă, dau foc pădurii amazoniene spre a obține mai multe pășuni și terenuri pentru plantații de soia, de unde să obțină mai multă carne de vită pe care s-o exporte în țările bogate.
Măsurile radicale sunt greu de luat, iar felul în care consumăm, ne deplasăm sau ne construim orașele se poate schimba doar în timp. Energiile alternative, oricât de promițătoare, nu pot înlocui deocamdată, în totalitate, combustibilii fosili – și aici e nevoie de timp și de inovare.
Presiunea asupra liderilor politici este bună – altfel, probabil vor alege să nu facă nimic pentru a-și conserva voturile.
Dar protestele tinerilor vizează mai ales capitalele și guvernele europene, în condițiile în care Uniunea Europeană este, totuși, liderul global în lupta contra schimbărilor climatice. Europa și-a redus emisiile cu aproape un sfert din 1990 încoace, iar ambițiile sunt acum și mai mari, de încă 30%.
Nu am auzit ca protestele să vizeze ambasade ale Chinei, Rusiei, Braziliei, Indoneziei sau ale altor mari țări care poluează mult și fac foarte puțin pentru a îmbunătăți situația.
Există, desigur, lideri populiști care promit bunăstare pe termen scurt favorizând defrișările sau tehnologiile poluante. Întrebarea este ce șanse are împotriva lor un populism de sens contrar, al acțiunii directe, în locul măsurilor inteligente.
Greta Thunberg le cere tinerilor protestatari din întreaga lume să-i urmeze exemplul și să declare grevă școlară – să-și întrerupă studiile și să iasă să lupte în stradă, până când liderii lumii vor face ce trebuie.
Dar nu e foarte clar la ce ar servi asta. Schimbările așteptate se bazează, în primul rând, pe inovare. Iar pentru asta, este nevoie, totuși, de educație.
Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România
Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica