Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron, la ONU: Discurs remarcabil prin concretețe și posibil impact

macron_onu.jpg

Președintele francez Emmanuel Macron, la sediul ONU din New York, pe 23 septembrie 2019.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Carlo Allegri

A 74-a Sesiune Anuală a Adunării Generale ONU se desfășoară începînd de ieri la New York. 91 de șefi de stat, 6 vice-președinți, 45 de șefi de guvern, 5 prim-miniștri adjuncți, 44 de miniștri plus un număr de demnitari de alte ranguri au programate până la sfârșitul săptămânii 630 de întâlniri în toate formulele imaginabile, printre care cinci conferințe la vârf. Una dintre acestea, desfășurată ieri, a avut că tema dereglarea climatică.

"Acțiune" a fost cuvântul de ordine al conferinței, fapte nu vorbe.

"Ne dorim din ce în ce mai multe țări care să vină cu măsuri concrete de reducere la zero, până-n 2050, a emisiilor carbonice - cu obiectivul intermediar de 45% -, care să anunțe participări mai substanțiale la Fondul Verde de Protecție a Climatului și investiții pentru facilitarea tranziției de la fosil la regenerabil. Avem nevoie și de strategii specifice de trecere la un nou tip de exploatare a terenurilor agricole, avem nevoie, în rezumat de o multitudine de inițiative punctuale pe care statele, localitățile, antreprenoriatul să le anunțe în timpul întâlnirii", a declarat în deschidere secretarul-general al organizației mondiale, Antonio Gutteres.

Climatul este, prin tradiție, spațiul onusian al bunelor intenții și proiectelor cu efecte palide. Urgența este din ce în ce mai evidentă, dar la fel de evidentă apare disonanța între ritmul dereglării și cel al reacției politico-financiare.

A punctat-o dramatic adolescenta suedeză Greta Thunberg, în numele generației sale din ce în ce mai mobilizate, în numele viitorului.

"Mi-ați furat visele și copilăria cu vorbele voastre goale. Și eu sunt printre cei norocoși. Oameni suferă, oameni mor, ecosistemele planetei se năruie. Ne aflăm la începuturile unei extincții în masă, dar voi vorbiți numai de bani și ne spuneți povești cu creșterea economică veșnică. Cum îndrăzniți să pretindeți că ieșim din criză cu idei vechi și câteva soluții tehnice? Ne-ați înșelat așteptările. Ochii generațiilor viitoare sunt ațintiți asupra voastră, și dacă alegeți să ne dezamăgiți încă o dată, vă spun: nu vă vom ierta niciodată".

Avertismentul moral al tinerei generații, scandat într-o conferință desfășurată sâmbătă,  și amplificat printr-o plângere formală pentru încălcări, prin neglijență climatică, ale Convenției privind Drepturile Copiilor, înaintată de 15 tineri, printre care Thunberg, va da desigur un impuls temporar reformelor, dar efectul său pe termen lung are  toate șansele să se estompeze. Fenomenul dereglării climatice este unul global, cerând deci coordonare într-o perioadă de resurgență a naționalismelor și protecționismelor, într-o epocă în care Statele Unite rulează în contrasens.

Președintele Trump, însoțit de doi grei ai Executivului, vice-președintele Pence și ministrul de externe Pompeo, au trecut să binecuvânteze adunarea celor ce puneau la cale decarbonizarea planetei, în drum spre o sală de la subsol unde era programat, la concurență, un conclav pe tema protecției minorităților și libertății religioase - un subiect util din punct de vedere electoral intern. La discuțiile asupra mediului, America a fost reprezentată de o "asistență principală a adjunctului pentru oceane și probleme ambientale a ministrului de externe",  poziție pe cât de zornăitoare pe atât de nesemnificativă. Proaspăt numită ambasadoare la ONU, Kelly Craft, nu s-a arătat probabil din jenă: este soția proprietarului uneia dintre cele mai mari mine de cărbuni din Statele Unite.

A rămas în sarcina altor peste 60 de lideri politici și factori decizionali din sfera non-guvernamentală să mențină în mișcare complicatul angrenaj al asanării ecologice. Printre ei, în avangardă și cu cel mai remarcat discurs prin concretețe și posibil impact,  s-a aflat președintele Franței, Emmanuel Macron.

"Prioritatea imediată este Fondul Verde. Conferință de recapitalizare se va desfășura la Paris peste o luna, pe 24 și 25 octombrie. Germania, Marea Britanie și Franța și-au dublat contribuțiile; Franța va contribui 1,5 miliarde de euro, 80% sub formă de ajutoare nerambursabile. Norvegia și-a dublat și ea participarea, Danemarca și Suedia au făcut promisiuni în același sens, iar Țările de Jos și-au mărit investițiile. Am ajuns la 7 miliarde de dolari, cu o țintă de 10 miliarde pentru a compensa retragerea Statelor Unite".

Fondul Verde, care este un instrument esențial în eliminarea treptată a cauzelor și combaterea efectelor dereglării climatice, trebuia să atingă anul trecut țintă menționată de șeful executivului francez. Când a fost conceput, la Copenhaga în 2009 și apoi la formalizare,  doi ani mai târziu la Durban în Africa de Sud,  obiectivul decenal era de 100 de miliarde anual. La această oră, Luxemburg-ul, Norvegia și Monaco-ul, sunt în frunte la donațiile per-capita,  Franța pe locul șase cu 15,64 dolari și Statele Unite pe unsprezece cu 9,41.  Obolul Rusiei este de 2 centime.  Distanța dintre ambiție și realitate este dramatică și oferă cel mai potent argument unor eco-sceptici de marcă precum Trump sau președintele brazilian Jair Bolsonaro, și el absent ieri.

"Noi, șefii de stat și de guvern, trebuie să accelerăm, împreună, ritmul reacției politice, să rămânem înlăuntrul mecanismului Acordului de la Paris și fideli obiectivelor sale. În primul rînd, mă felicit pentru vestea bună primită astăzi, că Rusia a ratificat  Acordul. E o veste formidabilă. În al doilea rînd, trebuie atins, pînă în 2050, obiectivul "zero emisii carbonice". Am construit o coaliție care nu încetează să se lărgească, prin ralierea Chile-ului, Japoniei, a Italiei la întâlnirea G7 de la Biarritz. India dă semnale pozitive, China este pe cale să facă mișcarea. Sunt elemente esențiale", a precizat Emmanuel Macron.

185 de state responsabile pentru 88% din emisiile planetare de gaze cu efect de seră au ratificat Acordul de la Paris. China, India și Statele Unite contribuie împreună aproximativ 42% din volumul gazelor poluante, dar Beijing-ul - reprezentat la conferința de ieri de ministrul de externe - se află, spre deosebire de Washington, într-un proces de tranziție ecologică bine orchestrat și finanțat.

În formularea liderului francez, procesul multidimensional de combatere a dereglării climatice reprezintă "o schimbare profundă, o adevărată revoluție". Un front este recalibrarea relațiilor comerciale internaționale.

"Nu mai putem avea o agendă comercială în contradicție cu agenda climatică. Trebuie să fim coerenți. Nu mai sunt în favoarea consolidării relațiilor existente, sau negocierii de acorduri noi cu țări care nu se încadrează în parametrii Acordului de la Paris privind climatul. Cred că ar fi, în lumina dezbaterilor de ieri și din ultimile zile, o mare ipocrizie".

Astăzi, mâine și joi, alte două întruniri onusiene la vîrf vor scoate în relief multi-dimensionalitatea delicatei agende climatice: prima este consacrată atingerii celor 17 obiective ale dezvoltării durabile, a finanțării tranziției ecologice și infrastructurale, cu un obiectiv, se speră realist, de o mie de miliarde dolari până-n 2025

 
Ascultă AICI corespondența de la New York