Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


O constatare surprinzătoare a NASA: Pământul este mai verde astăzi decât în anii '90

nasa1.png

Sursa imaginii: 
nasa.gov

Pământul este mai verde în ziua de astăzi decât era în urmă cu 20 de ani, iar meritul acestei evoluții se datorează unor țări care sunt criticate de obicei pentru poluare: China și India, rezultă din datele publicate de NASA, pe baza observațiilor din satelit.

În contradicție cu percepția generală, potrivit căreia China și India exploatează în mod exagerat terenuri și resurse de apă pentru dezvoltare economică, aceste două țări ar fi responsabile pentru cea mai mare împădurire a planetei din ultimii 20 de ani, reiese din studiul publicat de revista Nature Sustainability pe baza datelor NASA.

Constatarea se bazează pe observații desfășurate pe parcursul a 20 de ani cu ajutorul a doi sateliți care orbitează Pământul, dotați cu sisteme cu senzori MODIS, care, în toată această perioadă, au captat și transmis în medie 4 imagini pe zi.

”Acest sistem ne dă posibilitatea să analizăm situația foarte amănunțit. Când am observat prima oară că suprafața verde crește, am crezut că asta se datorează încălzirii și creșterii umidității ca urmare a creșterii emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă. Dar acum, cu sistemul MODIS, care ne permite să înțelegem fenomenul la o scară mică, observăm că factorul uman are și o contribuție pozitivă”, spune Rama Nemani, cercetător la Centrul Ames din Silicon valley, coautor al studiului.

”Deși dețin doar 9% din suprafața acoperită cu vegetație a Pământului, China și India, luate împreună, contribuie cu o treime la creșterea suprafeței verzi la nivel global. Ceea ce este foarte surprinzător, în raport cu ce se știe în general despre exploatările excesive din țările suprapopulate...”, declară la rândul său Chi Chen, cercetător la Universitatea din Boston Massachusetts, un alt coautor al studiului.

China și India, cele mai populate țări din lume, au implementat programe ambițioase de împădurire și au investit în eficientizarea agriculturii, mai subliniază studiul.