Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O soluție ingenioasă de colectare la scară mare a deșeurilor din oceane. Cum funcționează? (video)

ocean2.png

Image source: 
France24

Un uriaş dispozitiv plutitor, creat pentru a curăţa oceanele de acumulările de deşeuri plastice, a colectat pentru prima dată reziduuri din plastic în Oceanul Pacific, a anunţat fondatorul acestui proiect ecologist, citat de AFP și preluat de France24.

 

 

Tehnologia Ocean Cleanup System 001 constă într-un flotor de 600 de metri lungime, aflat la suprafaţa apei, şi o sită scufundată la adâncimea de trei metri. Flotorul împiedică plasticul să "evadeze" pe deasupra sa, în timp ce sita împiedică deşeurile să scape pe dedesubt.

Proiectul, coordonat de Ocean Cleanup, un ONG olandez, şi-a fixat obiectivul de a curăța în următorii cinci ani şi jumătate "Marea Insulă de Gunoaie din Pacific (Great Pacific Garbage Patch - GPGP)", o veritabilă pubelă plutitoare, de trei ori mai mare decât suprafaţa Franţei, aflată la jumătatea distanţei dintre California şi Hawaii.

"Astăzi (2 octombrie, n.r.), vă anunţăm că sistemul nostru de curăţare din marea zonă de deşeuri din Pacific a colectat plastic pentru prima dată", a declarat olandezul Boyan Slat (25 de ani), CEO-ul ONG-ului.

Sistemul de curăţare, imaginat de Boyan Slat în urmă cu şapte ani, se afla în etapa de testare de aproximativ un an. Anumiţi oameni de ştiinţă au formulat însă, până acum, mai multe dubii legate de eficienţa sistemului.