Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Greenpeace: 90.000 de metri cubi nu pot pleca din pădure cu căruța

Pădurarul ucis miercuri în Maramureș încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori, anunță  Regia Națională a Pădurilor, Romsilva. Ministerul Pădurilor este responsabil pentru tăierile ilegale scăpate de sub control, explică la RFI Ciprian Gălușcă de la Greenpeace România.

Romsilva anunță că de la începutul acestui an au fost 16 cazuri de pădurari agresați, iar în ultimii cinci ani aproape 170. Din primele informații, pădurarul Liviu Pop a fost împușcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezintă numeroase urme de agresiune fizică. Mai multe persoane sunt audiate, iar procurorii și polițiștii fac cercetări la fața locului. Liviu Pop avea 30 de ani, era angajat al Direcției Silvice Maramureș de șapte ani, era căsătorit și avea trei copii, mai precizează Romsilva.

În ultima luna vorbim despre doi pădurari uciși și un al treilea rănit grav - e un fenomen care ia amploare in conditiile in care furtul de lemne ramane nepedepsit, spune la RFI  Ciprian Gălușcă de la Greenpeace România.

“Asta se întâmplă pentru că avem un fenomen al tăierilor ilegale. Avem rețele care efectiv își consolidează puterea de pe urma exploatărilor ilegale de lemn. Maramureș e cu probleme în ultimii 30 de ani, a fost tot timpul în topul tăierilor ilegale. Numai anul trecut avem aproximativ 90.000de metri cubi depistați ca fiind tăiați ilegal doar în acest județ. 90 de mii de metri cubi nu pot pleca din pădure cu căruța. Aici nu vorbim despre tâlhari mici, despre lemn de foc, ci vorbim despre un fenomen care funcționează pe baza unei logistici complexe: vorbim de utilaje grele, vorbim despre transporturi care circulă pe rețeaua noastră rutieră naționala și toate lucrurile astea se întâmplă pentru că evident exista o complicitate la un moment dat, în anumite cazuri,  chiar cu organele de control.

Este clar că vorbim despre un fenomen. Responsabil pentru situația pe care o avem acum, scăpată total de sub control în ceea ce privește tăierile ilegale, responsabil este Ministerul Apelor și Pădurilor. Deci autoritatea asta care se ocupă de păduri trebuie să ne asigure pe noi că pădurile sunt gestionate sustenabil, că nu avem tăieri ilegale și că nu avem un fenomen de mafia până la urmă pentru că dacă vorbim despre împușcări, asasinate, pe mine mă duce cu gândul la mafie…

Se întâmplă două lucruri: pe de o parte sunt foarte puțini infractori prinși și duși mai departe, anchetați în penal, sunt foarte puține condamnări. Și, pe de altă parte, avem cazuri mari de corupție din zona asta, cazuri maride tăieri ilegale, unele dintre ele chiar în domeniul public,  vorbim de mii de metri cubi, cum a fost situația de la Sibiu anul trecut în care efectiv nimeni nu a răspuns. Asta este problema. Nu există măsuri coercitive pentru cei care fac asta, nu avem procurori specializați în zona de mediu și în genul ăsta de spețe și avem pur și simplu foarte multe dosare care stau pe rol și nu se rezolvă niciodată…Și atunci e evident că infractorii sunt relaxați din punctul ăsta de vedere.”

 

Redăm mai jos interviul integral:

Ciprian Gălușcă: Nu vorbim despre ghinion, despre șansă sau despre soartă. Dacă ne uităm în ultima lună avem 3 victime în rândul silvicilor. Doi dintre ei au fost uciși, iar unul a ajuns la spital cu probleme majore de sănătate. Asta se întâmplă pentru că avem un fenomen al tăierilor ilegale în România. Avem rețele care efectiv își consolidează puterea de pe urma exploatărilor ilegale de lemn. Județul Maramureș e cu probleme în ultimii 30 de ani, a fost tot timpul în topul tăierilor ilegale. Numai anul trecut avem aproximativ 90.000 de metri cubi depistați ca fiind tăiați ilegal în acest județ. În niciun fel politicile publice din ultimii 20 de ani nu au reușit să micșoreze numărul acesta în ceea ce privește Maramureșul. Tendința este de creștere. 90.000 de metri cubi nu pot pleca din pădure cu căruța. Aici nu vorbim despre tâlhării mici, despre lemn de foc, ci vorbim despre un fenomen care funcționează pe baza unei logistici destul de complicate și complexe. Vorbim de camioane grele, de utilaje grele, vorbim despre transporturi care circulă pe rețeaua noastră rutieră naționala și toate lucrurile astea se întâmplă pentru că evident exista o complicitate, în anumite situații și cazuri,  chiar cu organele de control. Este clar că vorbim despre un fenomen. Responsabil pentru situația pe care o avem acum, scăpată total de sub control în ceea ce privește tăierile ilegale, este Ministerul Apelor și Pădurilor. Deci autoritatea asta din Guvernul României care se ocupă de păduri trebuie să ne asigure pe noi toți că pădurile sunt gestionate sustenabil, că nu avem tăieri ilegale și că nu avem un fenomen de mafie. Până la urmă pentru că dacă vorbim despre împușcări, asasinate, pe mine mă duce cu gândul la mafie. Ei ar fi responsabilii. Romsilva este un administrator. Administrează jumătate din pădurile țării, dar responsabilă pentru situația în care ne aflăm este autoritatea centrală, Ministerul Apelor și Pădurilor, care în ultimii 3 ani nu a făcut nimic pentru îmbunătățirea situației. Nu a combătut în niciun fel fenomenul tăierilor ilegale și astea sunt rezultatele.

Reporter: Tot în perioada aceasta se discuta destul de intens despre statutul silvicultorilor. Înțeleg că există un proiect de lege în Camera Deputaților. E acolo în dezbatere. Acolo se vrobește despre înarmarea pădurarilor. Aceasta este soluția? Dacă vorbim despre mafie poți înarma până în dinți un om.

C.G: Eu sunt parte din organizația Greenpeace. Din start nouă nu ne plac armele. Noi nu suntem pentru arme. Mergând un pic mai în detaliu și încercând să înțeleg ce se întâmplă, îmi dau seama că silvicultorii din România, cei câteva mii, sunt complet speriați de ce se întâmplă și văd că nu îi poate ajuta nimeni. Văd că statul e complet inutil în situația de față. Atunci doresc să își ia soarta în mâini și să se înarmeze, astfel încât să nu mai pățească asemenea lucruri, să fie bătuți sau uciși. Dorința lor de a se apăra este cât poate de normală și firească. Instinctul de conservare îți spune că trebuie să faci ceva în contextul în care autoritățile nu fac nimic pentru a gestiona situația. Mergând mai departe, dacă e o soluție sau nu să ne înarmăm, eu cred că nu este o soluție să ne înarmăm și să începem să ne batem cu pietre sau cu arme pentru că violența naște violență. În continuare cred că soluția este destructurarea acestui fenomen care generează pagube atât de mediu, cât și financiar-economice, dar și sociale. Avem pădurari uciși. Avem comunități divizate. Avem oameni la sat cărora efectiv le este frică să vorbească despre ce se întâmplă. Acolo suntem.

Rep: De ani de zile se desfășoară așa. Cum se explică faptul că vorbim din ce în ce mai des despre violență? De la începutul acestui an au fost 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva, se arată în comunicat. Între 2014 și 2018 au fost alte 168 de cazuri de agresiuni. Cum se explică această creștere? Mi se pare că devine din ce în ce mai rău din moment ce începem să numărăm victimele  ca persoane decedate.

C.G: E simplu. Se întâmplă două lucruri. Pe de o parte sunt foarte puțini infractori prinși și duși mai departe, anchetați în penal, sunt foarte puține condamnări. Și, pe de altă parte, avem cazuri mari de corupție din zona asta, cazuri mari de tăieri ilegale, unele dintre ele chiar în domeniul public,  vorbim de mii de metri cubi, cum a fost situația de la Sibiu anul trecut, în care efectiv nu avem niciun responsabil, în care nimeni nu a răspuns pentru tăierea ilegală a peste 10.000 de metri cubi de lemn din proprietatea statului. Despre asta este problema. Nu există măsuri coercitive pentru cei care fac asta, nu avem procurori specializați în zona de mediu și în genul ăsta de spețe și avem pur și simplu foarte multe dosare care stau pe rol și nu se rezolvă niciodată. Și atunci e evident că infractorii sunt relaxați din punctul ăsta de vedere.

 
Ciprian Gălușcă de la Greenpeace România, intervievat de Andreea Orosz