Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fost pădurar: Ard fagii seculari, fumul gros a ajuns până în Herculane

foc.jpg

Sursă foto: Alexandru Teleagă, FB.

Cod portocaliu în județul Caraș-Severin din cauza unui puternic incendiu de pădure izbucnit în Parcul Național Domogled. Populația din zona Cornereva, județul Caraș-Severin, ar putea fi evacuată, iar autoritățile spun că elicopterul nu a putut interveni până acum din cauza ceții.

Populația din zona Cornereva, județul Caraș-Severin, ar putea fi evacuată, iar autoritățile spun că elicopterul nu a putut interveni până acum din cauza ceții. Incendiul a izbucnit însă de sâmbătă, spune cel care a sunat la 112, Alexandru Teleagă în condițiile în care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit abia astazi. Potrivit acestuia, pompierii au intervenit cu mijloace rudimentare ceea ce a permis extinderea focului.  Acolo e și rezervație naturală și zonă de protecție integrală din Parcul Național, deci e o pădure foarte valoroasă de fag, seculară și ea se distruge acum din păcate din cauza incompetenței,  spune Alexandru Teleagă (AUDIO).

Nistor Talpeș (AUDIO) a fost pădurar timp de 40 de ani și locuiește într-unul din cătune: Prisăcina. El confirmă că ard fagii seculari și molizii. Focul amenință și fânețele oamenilor ceea ce ar fi un dezastru: animalele ar rămâne fără mâncare peste iarnă.

Conform estimarilor făcute luni de autorități, în total, în zona Cornereva a fost afectată de incendiu o suprafață de 40 de hectare. Marți, peste 120 de persoane intervin, din care 66 de pompieri militari din Caraș-Severin, Gorj și Mehedinți și 60 de angajați ai ocoalelor silvice, ai Parcului Național Domogled și membrii SVSU Cornereva.

Alexandru Teleagă și Nistor Talpeș