Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Au renunțat la serviciu de dragul bicicletei. 7000 de km prin Algeria

algeria1.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / L'Algérie à Vélo

Achour Aghroud și Imad Idjennadene, doi algerieni în vârstă de 36 de ani, au decis să-și părăsească slujbele pentru a se dedica visului pe care-l au de multă vreme: să facă turul țării lor pe bicicletă, transmite echipa Les Observateurs a postului TV France24. Sunt plecați din 25 septembrie a.c. și și-au propus să parcurgă în total 7000 de km, împărțiți în 70 de etape. Pentru a atrage atenția asupra problemelor de mediu din țara lor, la fiecare etapă ei plantează câte un copac, ajutați de localnici, asociații civice sau elevi.

”Imad (coechipierul său – n.r.) a făcut deja acum doi ani traseul Alger - Tamanrasset (2 000 km) și ne-am gândit împreună să facem o tură și mai mare, care să lege efectiv toate cele patru colțuri ale țării. Ne pregătim de doi ani pentru expediția asta. Ne-am antrenat serios... Finanțare nu am primit decât de la prieteni și de la familii...”, spune Achour Aghroud

”Pînă acum am plantat 20 de copăcei... deci am parcurs 20 de etape. Uneori grupuri de localnici sau elevi ne așteaptă ca să-i plantăm împreună. Îi rugăm și pe cei care urmăresc pagina noastră de Facebook să planteze și ei copăcei...”

”Și apoi vrem să-i încurajăm pe oameni să meargă cu bicla... Nu prea se obișnuiește pe aici, iar infrastructura practic nu există. Odată am trecut printr-o localitate unde se construise o pistă de biciclete, dar aceasta a fost transformată aproape imediat în... traseu pentru taxiuri”

”În cei 2000 de km parcurși până acum nu am întâlnit decât un singur service pentru biciclete... Există velocluburi, unii membri parcurg porțiuni de traseu alături de noi, dar abandonează repede, nu au mijloace...”

La fiecare punct de control de pe traseu sau la altfel de opriri, sunt întrebați: ”Sunteți străini? Din ce țară sunteți?” ceea ce, în opinia lor, dovedește că cicloturismul nu face parte absolut deloc din cultura algeriană.

Cei doi sunt uimiți de reacțiile conaționalilor lor la fotografiile pe care le postează: ”Postăm mereu poze cu peisaje, oameni, tradiții... Algeria e o țară foarte mare, foarte diversă, iar algerienii nu o cunosc bine. De multe ori primim comentarii de genul ăsta: ”Asta e în Algeria? Pe bune?”

Chiar dacă sunt însoțiți de un camion care le cară echipamentul de campare, de cele mai multe ori cei doi tineri sunt găzduiți de localnici:

”A fost un moment incredibil... eram în deșert, căutam un loc de popas și deodată am dat peste... o școală! Copiii ne-au înconjurat imediat, ne atingeau bicicletele, echipamentul... A apărut și directorul care ne-a propus să dormim în școală peste noapte. Noi am vrut să ajutăm la pregătiri, la gătit etc, dar nu ne-a lăsat absolut deloc! Ne-au dat să mâncăm și pește... vă dați seama, pește în deșert!”

Luni 4 noiembrie cei doi prieteni au plecat din Djanet, o oază unde s-au odihnit câteva zile, și au început etapa cu numărul 35, care se anunță grea, pentru că este integral pe teritoriu deșertic.

Călătoria ar trebui să se încheie peste două luni, la Alger.

Puteți urmări periplul pe pagina lor de Facebook