Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Elena Mateescu, ANMH: "Vremea va fi caldă încă două săptămâni"

caldura.jpg

Image source: 
pixabay.com

Două săptămâni de acum încolo va fi foarte cald în România, anunţă specialiştii ANMH. O puternică anomalie meteo va afecta România şi ţări din Europa centrală şi de Est, un val de aer cald urmând a aduce temperaturi cu mult peste cele normale pentru mijlocul lunii noiembrie. 

"Și în această săptămână va fi foarte cald pentru această lună, maxime de 15 grade până la 24 de grade, iar minimele de 4-11 grade. Valorile termice ridicate se vor înregistra în toate zonele țării. Din punctul de vedere al precipitațiilor vom avea însă un deficit", ne-a declarat la matinalul RFI, Elena Mateescu, director general ANM. 

Prognoza meteo pe două săptămâni pe regiuni:  

BANAT Începând din 12 noiembrie şi continuând în cea mai mare parte a intervalului, valorile de temperatură se vor situa peste cele climatologic specifice în această perioadă din an. Astfel, maximele diurne se vor încadra, în medie, între 17 şi 20 de grade. Exceptând dimineaţa de 12 noiembrie, când vor fi temperaturi minime de 5...9 grade, valorile din următoarele nopţi şi dimineţi vor avea abateri pozitive semnificative raportat la normele perioadei şi se vor situa între 8 şi 14 grade, mediat regional. O scădere a temperaturilor este estimată după data de 22 noiembrie, însă vremea va rămâne uşor mai caldă decât în mod obişnuit in ultima decadă a lunii noiembrie. 

CRIŞANA În mare parte a intervalului de prognoză (perioada 12-21 noiembrie) valorile de temperatură se vor situa peste normele climatologic specifice lunii noiembrie. Astfel, maximele diurne se vor încadra între 16 şi 20 de grade. Cu excepţia nopţii de 11/12 noiembrie, abaterile pozitive ale minimelor faţă de normalul perioadei vor fi semnificative, urmând a se înregistra valori de 6...12 grade, mediat regional.  Pentru ultimele zile ale intervalului de referinţă, este estimată o scădere a temperaturilor, însă acestea vor rămâne în general peste mediile multianuale. 

TRANSILVANIA  Începând din 12 noiembrie şi continuând în cea mai mare parte a intervalului, valorile de temperatură se vor situa peste cele climatologic specifice în această perioadă din an. Astfel, maximele diurne se vor încadra, în medie, între 13 şi 18 grade.  Exceptând dimineaţa de 12 noiembrie, când vor fi temperaturi minime mai coborâte, chiar uşor negative în estul regiunii, valorile din următoarele nopţi şi dimineţi vor avea abateri pozitive semnificative raportat la normele perioadei şi se vor situa între 4 şi 10 grade, mediat regional. O scădere a temperaturilor este estimată după data de 21 noiembrie, însă vremea va rămâne uşor mai caldă decât în mod obişnuit in ultima decadă a lunii noiembrie.  

MARAMUREŞ În mare parte a intervalului de prognoză (perioada 12-21 noiembrie) valorile de temperatură se vor situa peste normele climatologic specifice lunii noiembrie. Astfel, maximele diurne se vor încadra între 14 şi 18 grade. Cu excepţia nopţii de 11/12 noiembrie, abaterile pozitive ale minimelor faţă de normalul perioadei vor fi semnificative, urmând a se înregistra valori de 6...10 grade, mediat regional.  Pentru ultimele zile ale intervalului de referinţă, este estimată o scădere a temperaturilor, însă acestea vor rămâne în general peste mediile multianuale. 

MOLDOVA  În cea mai mare parte a intervalului, regimul temperaturii aerului va fi caracterizat de valori mai ridicate decât ar fi normal în luna noiembrie. Astfel, maximele diurne se vor încadra, în medie, între 12 şi 17 grade. Exceptând noaptea de 11/12 noiembrie, care va fi mai rece, abaterile pozitive ale valorilor nocturne faţă de normalul perioadei vor fi semnificative, minimele urmând a se încadra între 6 şi 10 grade, mediat regional.  Pentru ultimele zile ale intervalului de referinţă este estimată o scădere de temperatură, determinând valori apropiate şi posibil chiar uşor peste cele climatologic specifice.  

DOBROGEA În cea mai mare parte a intervalui, vremea se va menţine mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an, cu variaţii nesemnificative de la o zi alta. Astfel, maximele diurne se vor încadra, în medie, între 16 şi 22 de grade, iar valorile nocturne vor fi de 8...13 grade, mediat regional. După data de 22 noiembrie, este estimată o scădere a temperaturilor, însă cel mai probabil acestea vor fi apropiate sau uşor peste cele climatologic specifice perioadei.  

MUNTENIA În cea mai mare parte a intervalului, până în jurul datei de 21 noiembrie, valorile de temperatură se vor situa cu mult peste cele normale în luna noiembrie, cu până la 8...10 grade peste mediile multianuale. Astfel, maximele diurne se vor încadra, în medie, între 17 şi 21 de grade, iar minimele între 6 şi 11 grade, cu valori mai mici doar în noaptea de 11/12 noiembrie.  O răcire a vremii este estimată a se produce începând din 22 noiembrie, totuşi valorile termice vor fi încă uşor mai mari decât cele obişnuite în ultima decadă de noiembrie.  

OLTENIA În cea mai mare parte a intervalului, valorile de temperatură se vor situa peste normele climatologic specifice în luna noiembrie. Astfel, maximele diurne se vor încadra, în medie, între 14 şi 18 grade. Abaterea pozitivă a valorilor minime faţă de normalul perioadei va fi semnificativă, acestea urmând a se încadra între 7 şi 11 grade, mediat regional, cu excepţia nopţii de 11/12 noiembrie când se vor înregistra temperaturi mai mici.  O răcire a vremii este estimată a se produce după data de 21 noiembrie, însă temperaturile vor rămâne în general uşor peste mediile multianuale.  

LA MUNTE Vremea se va menţine cu mult mai caldă decât în mod obişnuit în luna noiembrie, în cea mai mare parte a intervalului, cu valori pozitive de temperatură atât ziua, cât şi noaptea. Astfel, vor fi valori, în medie, de 5...10 grade ziua şi 1...6 grade noaptea. Excepţie vor face crestele de peste 1800 m altitudine, unde vor fi posibile minime sub pragul de îngheţ în dimineaţa de 12 noiembrie.  După data de 21 noiembrie, este estimată o scădere a temperaturilor, însă cel mai probabil acestea vor deveni apropiate sau se vor situa încă uşor peste cele climatologic specifice perioadei. 

 

Interviu cu Elena Mateescu, director general ANMH, în matinalul RFI din 12 noiembrie 2019