Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tirolul de Sud sub nămeți

Italia e paralizată de căderi masive de zăpadă. Veneția a fost inundată, iar sud-estul Franței se confruntă și el cu straturi de zăpadă care au paralizat drumurile. 

Căderi de zăpadă și avalanșă în Tirolul de Sud unde în câteva zile, s-a depus un strat de un metru și jumătate. Arborii doborâți de greutatea zăpezii au blocat zeci de drumuri iar o avalanșă a măturat ieri localitatea Val Martello din Tirolul de Sud, după ce, în ultimele zile, a nins din abundență.

Localnicii s-au trezit cu un râu de zăpadă amestecată cu roci și crengi, care coboară la vale pe străzile din sat. Zăpada desprinsă de pe munte a blocat drumurile și a avariat câteva case.  Localitatea este izolată de lume, iar oamenii nu pot ieși din case și curți, pentru că zăpada a blocat totul în cale. Școlile și magazinele sunt închise. Pompierii au fost chemați să intervină în sute de cazuri. Echipele de salvare intervin cu greu în zonă.

Noi avalanșe sunt așteptate în orele următoare. Autoritățile locale au emis avertizări de cod roșu în tot Tirolul de Sud, din cauza zăpezii care se apropie de nivelul-record din 1985, de un metru și jumătate în localități. Multe dintre ele au rămas izolate, iar intervențiile se fac cu greutate în zonă. Printre localnicii afectați se numără și români.

Tot din cauza căderii abundente de omăt, peste 11 mii de locuințe au rămas fără energie electrică în Tirolul de Sud. Veștile nu sunt deloc bune: va continua să ningă și noi avalanșe sunt așteptate în perioada următoare.