Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OMM: Eforturile globale pentru limitarea gazelor cu efect de seră au avut efect zero

incalzire_globala.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Nivelul gazelor cu efect de seră a atins un nou record în 2018. O arată un raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) care avertizează că acțiunile de combatere a crizei climatice nu au avut până în acest moment niciun efect asupra atmosferei. În aceste condiții, oamenii de știință atrag atenția că, în lipsa unor măsuri urgente la nivel mondial, sute de milioane de oameni se vor confrunta cu o frecvență sporită a valurilor de căldură, a episoadelor de secetă și a inundațiilor. Climatologul Roxana Bojariu explică riscurile cu care se va confrunta umanitatea.

Cercătătorii au calculat că emisiile trebuie să scadă la jumătate până în 2030 pentru a oferi o șansă bună de a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, nivel peste care se estimează că sute de milioane de oameni se vor confrunta cu o frecvență sporite a valurilor de căldură, episoadelor de secetă, inundațiilor.

Petteri Taalas, secretarul general al OMM, a declarat că: "Nu există niciun semn de încetinire și cu atât mai puțin un declin, în pofida tuturor angajamentelor din Acordul de la Paris privind schimbările climatice".

"Este de amintit că ultima dată când Pământul a experimentat o concentrație comparabilă de dioxid de carbon a fost acum 3-5 milioane de ani. Pe atunci, temperatura era cu 2-3C mai mare, iar nivelul mării era cu 10-20 de metri mai înalt decât acum", a completat Petteri Taalas.

Raportul OMM, publicat luni, a indicat că concentrația medie globală de CO2 a ajuns la 407,8 părți per milion (ppm) în 2018, față de 405,5 ppm în 2017. În acest moment concentrația CO2 este cu 50% mai mare decât în 1750, înainte ca revoluția industrială să deschidă epoca folosirii pe scară largă a cărbunelui, petrolului și gazelor.

Din 1990, creșterea nivelului de gaze cu efect de seră a determinat o creștere cu 43% a efectului de încălzire al atmosferei. Cea mai mare parte a acestui efect - patru cincimi - este cauzat de CO2.

Însă concentrațiile de metan și oxid de azot, alte două gaze cheie cu efect de seră, au crescut, de asemenea, în 2018 cu mai mult decât media anuală din ultimul deceniu.

În aceste condiții, ”folosirea din ce în ce mai redusă a combustibililor fosili este esențială pentru limitarea producerii de gaze cu efect de seră și a efectelor acestora”, explică la RFI climatologul Roxana Bojariu.

Ea spune că, la nivel global, sunt semne încurajatoare, dar ambiția liderilor mondiali trebuie să fie mai puternică. Altfel, viitorul umanității va fi amenințat de diverse pericole, precum inundațiile, valurile de căldură sau fenomene extreme de tipul uraganelor.

Ascultă:

 
Climatologul Roxana Bojariu, despre efectele gazelor de seră