Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Tăiem păduri ca să facem mobilă”. Este acesta doar un mit?

Reprezentanții Asociației Producătorilor de Mobilă din România resping acuzațiile din seria realizată de Netflix despre pădurile din România. Într-o intervenție la RFI, Aurica Sereny, președinta asociației, afirmă că industria mobilei folosește, în realitate, puțin lemn din România și că preferă să importe cherestea.

Platforma de streaming online Netflix a lansat în 27 noiembrie unul dintre cele mai așteptate episoade ale seriei Broken, despre daunele dramatice cauzate naturii de marea industrie de consum. O parte a documentarului cu titlul “Mobilă letată” din mini seria Broken a fost filmată în România. În demersul lor, jurnaliștii americani au stat de vorbă cu Gabriel Păun, activist de mediu la Agent Green, o organizație nonguvernamentală implicată în combaterea furtului de lemn din zona Banatului. „Cred că seria de documentare investigative Broken este prima prezență Netflix în România. Serialul expune partea întunecată a industriilor lemnului, cosmeticelor, plasticului și țigărilor electronice. Când vine vorba despre mobilă ieftină, de proastă calitate, care devastează pădurile și se vinde pe toată planeta, România este cap de listă în episodul documentarului dedicat acestui subiect.”, a spus Gabriel Păun într-un interviu pentru Adevărul, apărut pe 14 noiembrie 2019.

Aurica Sereny: Am fost acuzați pe nedrept că producem mobilă ieftină, de proastă calitate, cu lemn care defrișează pădurile României. În primul rând, mobila consumă foarte puțin lemn. Cred că nu se știe cât consumăm. Anul acesta necesarul de lemn a fost de 899.000 de metri cubi. E lemn fasonat.

Rep: Vorbim despre lemn din România?

Aurica Sereny: Vorbim despre lemn din România. Dacă s-ar regla toate la licitații și lemnul ar fi de calitate, s-ar lua. Acel lemn nu se ia. Nicio firmă care a fost atestată nu a reușit să ia tot lemnul la licitație, și pentru faptul că este mult mai scump decât lemnul din import. De aceea, în ultimii ani a crescut importul de cherestea. Este mai ieftin lemnul din import. Pe înțelesul tuturor, este mai avantajos să aduci cherestea din străinătate cu care să faci mobilă în România. Cum suntem acuzați că folosim lemn? Atunci, lemnul ar trebui să fie foarte ieftin, nu mai scump. Ori, lemnul este mai scump decât cel din exterior. Am văzut acel episod din Broken care nu are nicio legătură. Cei de la Netflix nu au confirmat exact ce a spus domnul Gabriel Păun în mesajul pe care l-a dat sau ce a apărut în ziarele din România. România este recunoscută pentru mobila din lemn masiv, nu din lemn din plăci, lemn de proastă calitate. Noi ne adresăm populației cu venituri peste medie”.

Problema pădurilor din România este subiectul unui documentar produs de platforma de streaming Netflix. Mai mulți activiști de mediu i-au condus pe realizatorii documentarului prin Retezat și Domogled pentru a vedea situația la fața locului.

 

 
Aurica Sereny, președinta Asociației producătorilor de mobilă din România