Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nouă specie de dinozaur descoperită în Ecuador

Yamanasaurus lojaensis este o nouă specie de Titanosaur din epoca cretaceului anunță Universitatea Tehnică Particulară din Loja, Ecuador, care a finanțat cercetarea.

Savanții au descris noul dinozaur ca pe un animal "care a fost oase scurte și groase, cu dimensiuni mici, până la șase metri lungime și între doi și trei metri înălțime; robust și dotat cu o platoșă de protecție".

Specialiștii spun că „ar fi o specie nouă”, pe care au botezat-o Yamanasaurus lojaensis, pornind de la locul în care au fost găsite fosilele, Yamana, în Valea Casanga din provincia Loja.

Este vorba de rămășițele unui schelet dezarticulat și incomplet. Printre oasele descoperite se află două vertebre ale sacrului, una din coadă și rămășițele humerusului și tibia.

"Primul dinozaur găsit în Ecuador (...) este rezultatul cercetărilor realizate în parteneriat cu specialiști din Argentina", a declarat Juan Pablo Suárez, de la UTPL, la o conferință de presă în orașul Loja, capitala provinciei cu același nume, în apropiere de granița cu Peru, unde a fost înregistrată descoperirea.

Fosile de dinozauri au fost găsite în Argentina și Brazilia, dar Chile, Peru, Bolivia și Columbia au descoperit, de asemenea, resturi sub forma a mii de amprente fosile și uneori indicând scheletul sau oase izolate, au explicat paleotologii.