Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce declarațiile apocaliptice privind schimbările climatice sunt false (Le Point)

urs_alb.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Revista franceză Le Point publică o amplă analiză a militantului ecologist american Michael Shellenberger, care susține că multe din declarațiile alarmiste făcute la nivel mondial privind schimbările climatice sunt eronate din punct de vedere științific și contraproductive din punct de vedere politic.

Shellenberger, care se prezintă drept un ”ecologist pragmatic” și care publică frecvent în Forbes, New York Times și Washington Post , se referă mai întâi la avertismentele lansate în spațiul public de mai mulți militanți ecologiști de renume, printre care și Greta Thunberg, care, în ultima sa carte, scrie că ”Până în anul 2030 se va declanșa o reacție în lanț ireversibilă, care va duce la sfârșitul civilizației așa cum o cunoaștem azi”.

Sunt citate și avertismentele altor militanți cunoscuți, cu afirmații precum ”Vor muri miliarde de oameni”, ”Viața pe Terra este pe cale de dispariție” ”Incendiile din Australia vor duce la dispariția ursulețului Koala ca specie”, dar și afirmații ale unor oameni de știință care spun că populația Terrei va fi înjumătățită ca urmare a efectelor încălzirii globale, inclusiv a urcării nivelului mărilor și oceanelor.

”Astfel de declarații au repercusiuni directe în viața reală. De exemplu, din cercetările unui grup de psihologi britanici publicate în septembrie a.c., rezultă că mai ales copiii suferă din ce în ce mai mult de anxietate, ca urmare a expunerii excesive la astfel de discursuri. Se produc și manifestări violente, cum a fost cazul unui militant ecologist care îndemna la nesupunere civică și care a fost bătut de călători în metrou la Londra sau se transmit mesaje cu implicații imprevizibile, așa cum a fost cel al unui alt militant ecologist, care compara încălzirea globală cu... Holocaustul evreilor”, avertizează Shellenberger în analiza din Le Point .

”Jurnaliștii și militanții au obligația de a prezenta chestiunile legate de mediu în mod cinstit și precis, chiar dacă asta poate însemna uneori scăderea impactului materialelor pe care le promovează în mass media. Există numeroase dovezi că abordarea catastrofică a schimbărilor climatice are un caracter de autodistrugere, pentru că deviază atenția față de chestiuni pe care le-am putea controla mai bine pe termen scurt, dar mai ales pentru că polarizează oamenii (...) Nu trebuie uitat că nici un organism sau organizație științifică nu a spus vreodată că schimbările climatice ar putea duce la dispariția civilizației și cu atât mai mult la dispariția speciei umane”, scrie ecologistul american, numit în 2008 de către revista Time ”erou al mediului înconjurător”.

Pe de altă parte, efectele schimbărilor climatice sunt compensate de alte tipuri de factori. Chiar anul acesta mai mulți cercetători au constatat că încălzirea globală a redus intensitatea conflictelor militare la nivel global, amintește Shellenberger.

De asemenea, dezvoltarea economică, care este considerată principala cauză a încălzirii globale, a dus implicit la dezvoltarea tehnologiilor de protecție față de dezastrele naturale, astfel că numărul victimelor provocate de dezastre la nivel global a scăzut cu 99,7% față de 1931. ”Ca să nu mai vorbim de faptul că, în acest interval de timp (1931-20018) populația planetei a crescut de patru ori!”, subliniază ecologistul.

Referitor la semnalele de alarmă cu privire la ridicarea nivelului oceanelor și mărilor, acesta amintește că o treime din suprafața Olandei, de exemplu, se află deja sub nivelul mării, și asta nu de acum. ”Unii ar putea obiecta că Bangladeshul de exemplu nu are resursele Olandei, dar Olanda s-a adaptat situației nu de acum, ci de vreo 400 de ani... Tehnologiile au evoluat ceva în acest răstimp”, scrie el.

În privința scăderii producției agricole, ecologistul reamintește că, potrivit unui studiu al Organizației Națiunilor Unite pentru Agricultură (FAO), producția este mult mai afectată de lipsa de tractoare și sisteme de irigații din țările sărace decât de schimbările climatice... În plus, potrivit aceleiași surse, productivitatea în agricultură va crește cu 30% până în 2050 și se estimează că această creștere va fi și mai pronunțată în cazul țărilor sărace, de exemplu din Africa subsahariană.

”Ceea ce mă deranjează în această retorică apocaliptică este și faptul că ea implică reducerea accesului la resurse energetice pentru țările sărace, care au nevoie urgentă de ele pentru a se dezvolta. Și mulți oameni de știință sunt de acord cu mine din acest punct de vedere”, mai scrie pragmaticul ecologist, care arată și că retorica apocaliptică nu va înlesni, ci dimpotrivă, îngreunează încheierea de acorduri politice în acest domeniu..

Articolul integral aici