Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Pactul Verde” european, cap de afiș la summitul de la Bruxelles

bani_clima.jpg

Sursa imaginii: 
Getty Images/ana_gr

Președintele Klaus Iohannis participă, joi și vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Poate cel mai delicat subiect ce va fi abordat este combaterea schimbărilor climatice, respectiv Pactul Verde propus de noua Comisie Europeană, care are ca țintă eliminarea totală a gazelor cu efect de seră până în 2050.

Liderii europeni, reuniţi în summit la Bruxelles, vor avea negocieri dificile cu privire la obiectivul unei neutralităţi a carbonului până în 2050, aflată în centrul Pactului verde al Ursulei von der Leyen, plan care se loveşte însă de reticenţele a trei ţări din Europa de Est, relatează AFP.

Noua preşedintă a Comisiei Europene (CE)  vine astfel să-şi apere ambiţiile, la doar o zi după lansarea foarte mediatizatului său ”pact verde”.

Liderii europeni sunt chemaţi să susţină acest obiectiv care se află în centrul pactului - şi anume atingerea la orizonul lui 2050 a unei ”neutralităţi climatice” care constă în reducerea la maximum a emisiilor dioxidului de carbon (CO2) şi compensarea restului de gaze cu efect de seră prin

În atingerea cestui deziderat, noul președinte al Consiliului European, Charles Michel, speră să obţină susţinerea celor trei ţări în continuare dependente de energii fosile - şi mai ales de cărbune - care se opun, şi anume Ungaria, Polonia şi Cehia.

Suma de 100 de miliarde de euro reprezentând investiţii prevăzute de Comisie în cadrul unui ”mecansim de tranziţie”, destinat regiunilor şi sectoarelor celor mai expuse, va fi oare suficient să-i convingă? Nimic nu este sigur. Tranziţia verde implică ”costuri semnificative şi provocări pentru economiile euroipen”, evident și pentru cea a României.

Bucureștiul va trebui, așadar, precum toate capitalele europene, să creeze un plan de adaptare a întregii economii la țintele verzi europene. Într-o luare de poziție pe subiect, președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a declarat că va fi esențială o colaborare între Ministerul Economiei, cel al Mediului, al Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene, cel al Agriculturii si Ministerul Afacerilor Externe.