Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Green Deal | ”Înverzirea” economiei românești, cu gaze din Marea Neagră?

un_nou_mars_clima_asculte_cineva.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Președintele Klaus Iohannis participă, joi și vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, unde probabil cel mai delicat subiect va fi combaterea schimbărilor climatice, respectiv Pactul Verde propus de noua Comisie Europeană, care are ca țintă eliminarea totală a gazelor cu efect de seră până în 2050. Cât de dificil va fi acest proces ce se va întinde pe parcursul a zeci de ani? Este o întrebare pe care RFI i-a adresat-o fostului preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileț, actual secretar de stat în Guvernul Orban.

Liderii europeni sunt chemaţi să susţină ”Pactul Verde” al Ursulei von der Leyen, care presupune atingerea la orizonul lui 2050 a unei ”neutralităţi climatice”, ce va consta în reducerea la maximum a emisiilor de gaze cu efect de seră. În atingerea cestui deziderat, noul președinte al Consiliului European, Charles Michel, speră să obţină susţinerea celor trei ţări în continuare dependente de energii fosile - şi mai ales de cărbune - care se opun, şi anume Ungaria, Polonia şi Cehia.

Acest plan presupune investiții totale de peste 1000 de miliarde de euro, bani ce vor fi folosiți pentru înlesnirea porcesului de adaptare a economiilor europene la noile ținte ”verzi” impuse de Comisia Europeană.

Cât de dificil va fi, așadar, acest proces? Fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, Niculae Havrileț, actual secretar de stat în Guvernul Orban, în cadrul Ministerului Economiei, spune că România a început deja această etapă în care va trebui să se bazeze pentru început pe rezervele de gaze din Marea Neagră. În plus, fondurile europene vor juca un rol cheie, e de părere Niculae Havrileț:

În 2-3 ani, mare parte din energia electrică obținută prin arderea cărbunelui va fi obținută prin utilizarea gazelor naturale. Gazul natural trebuie să fie o prioritate pentru Guvern pentru că e considerat a fi combustibilul fosil cel mai apropiat de cerințele europene în ceea ce privește decarbonizarea”.

Havrileț subliniază că trebuie să folosim rezerva de gaze naturale din Marea Neagră în maximum 15 ani, înainte ca și arderea gazelor naturale să fie oprită. Cu alte cuvinte, România trebuie să exploateze cât mai rapid aceste zăcăminte, iar pentru acest lucru e nevoie ”să retrezim interesul investitorilor în Marea Neagră. Este o oportunitate pe care România o are și pe care nu trebuie să o pierdem”.

Ascultă:

 
Niculae Havrileț, secretar de stat în Guvernul Orban, despre Green Deal