Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Climatolog român: Greta Thunberg e necesară ca apa și ca aerul. Reprezentanții unor guverne sunt adevărații extremiști

climatolog_roman_greta_thunberg_necesara.jpg

Greta Thunberg, aici în Parlamentul francez, iulie 2019 (Sursa foto: Reuters/Philippe Wojazer)
Greta Thunberg, aici în Parlamentul francez, iulie 2019 (Sursa foto: Reuters/Philippe Wojazer)

În camerele de negociere există reprezentanți ai unor guverne al căror extremism împotriva științei este mult mai supărător decât aparentul extremism al Gretei Thunberg, adolescenta suedeză devenită imaginea protestelor climatice de stradă din toată lumea. Declarația îi aparține climatologului Roxana Bojariu, care atrage atenția la RFI că ”există un atac extraordinar asupra științei, din partea unor guverne, care au ales să arate cu degetul pe aducătorul veștii”.

În opinia cercetătoarei Roxana Bojariu, ”Greta este un fenomen care ar fi trebuit să existe. Greta e necesară ca apa și ca aerul, pentru că avertizează asupra problemelor atunci când decidenții deja nu mai au un contact serios cu realitatea și ăsta e adevărul. Dacă urmăriți ce spune Greta, dincolo de un anume folclor care a început să o înconjoare, ea practic niciodată nu îndeamnă la altceva decât de a asculta știința, de a asculta cercetătorii, de a urma ceea ce știința sugerează, evident, cu acele amendamente pe care societatea le aduce, dar evident că baza trebuie să fie științifică”.

Climatologul avertizează că știința este sub asaltul politicienilor climatosceptici: ”Am fost impresionată că până la urmă, sloganul Gretei este United Behind the Science. Să știți că în timpurile acestea, știința este sub asalt. Dacă urmăriți ce se întâmplă în camerele de negocieri, veți vedea că există un atac extraordinar asupra științei, asupra cercetătorilor, din partea unor guverne, care au ales să arate cu degetul pe aducătorul veștii, neținând cont că vestea până la urmă e cea care trebuie luată în considerare și urmate acțiunile care să fie în concordanță cu gravitatea acestei vești”.

La precizarea RFI că ceea ce-i deranjează pe unii este mai degrabă atitudinea extremistă a Gretei Thunberg, Roxana Bojariu a spus: ”În camerele de negociere poți să vezi reprezentanți ai unor guverne al căror extremism împotriva științei este mult-mult mai surprinzător și mai supărător decât aparentul extremism al Gretei. Evident că există o coloratură emoțională, care până la urmă ține de temperamentul fiecăruia, dar avem nevoie de astfel de avertizori în societate. Până la urmă, societatea merge înainte, când fiecare își joacă rolurile conform fișei postului și într-un mod cinstit”.