Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CE: Gropile de gunoi din România, focare de infecție

gunoi_.jpg

România se află pe ultimul loc în Europa la reciclarea deşeurilor
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Gropile de gunoi din jurul marilor orașe din România sunt adevărate bombe pentru mediu, dar și pentru sănătatea oamenilor. Este concluzia preliminară a experților Comisiei Europene, prezentă într-un raport finalizat la sfârșitul anului 2019 și consultat de G4Media.ro. Dezastrul ecologic din România determină Uniunea Europeană să declanșeze procedura de infringement.

Comisia Europeană va declanșa în acest an o procedură de infringement din cauza dezastrului ecologic reprezentat de gropile de gunoi din jurul marilor orașe din România, au declarat pentru G4Media.ro surse din instituție. România a făcut progrese infime în sortarea, depozitarea și valorificarea deșeurilor municipale, în ciuda sumelor imense de bani alocate de UE. Gropile de gunoi sunt focare de infecție pentru cetățenii români, avertizează Comisia Europeană.

Procedura de infringement înseamnă că un stat este sancționat pentru că încalcă grav regulile comunității europene. Astfel, Comisia Europeană poate decide blocarea finanțărilor din sectorul vizat în cadrul procedurii de infrigement sau poate adopta blocarea parțială a unor finanțări.

În urmă cu două zile, Octavian Berceanu, consilier general USR, spunea că aerul pe care bucureștenii îl respiră este comparabil cu cel din Australia, după incendiile devastatoare din ultimele luni.  Potrivit acestuia, în București, s-au înregistrat depășiri de 700 de ori ale parametrilor privind poluarea cu praf.  În timp ce primarul Capitalei spune că “a luat măsuri concrete pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, dar nu poţi recupera în 36 de luni ce nu s-a făcut în zeci de ani”, ministrul Mediului le recomandă bucureștenilor să poarte măști anti-poluare. Până la rezolvarea problemei.

“România se află pe ultimul loc în Europa la reciclarea deşeurilor. Spre exemplu, în majoritatea ţărilor din Europa, din cantităţile colectate de la utilizatorul final doar 10% ajung să fie depozitate în groapa de gunoi. În România, este invers și mult mai grav: doar 5% ajung să fie reciclate.”, spune la RFI, Raul Pop, activist de mediu. Potrivit acestuia, în ceea ce privește depășirile limitelor maxime admise de lege pentru particulele în suspensie PM 10 și PM 2,5, "în primul rând, trebuie văzut unde sunt depășiri, dacă acele depășiri semnalate cu rețelele private de măsurare se confirmă și cu cele publice, ceea ce cred că se va întâmpla și acolo luate măsuri conform legislației în vigoare. Iar legea spune că primăria are obligația să asigure un aer de calitate cetățeanului", mai spune Raul Pop. 

ASCULTĂ AICI INTERVIUL INTEGRAL:

Audio description: 
Raul Pop, expert în probleme de mediu