Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Despre licurici și amenințările cu care se confruntă

licurici.jpg

Image source: 
AFP

Multe din cele circa 2000 de specii de licurici care există în prezent în lume sunt amenințate cu dispariția, datorită în principal pierderii habitatului și expunerii la pesticide, rezultă din primul studiu cu privire la situația globală a acestor insecte, publicat la începutul acestei săptămâni în revista Bio Science, citată de AFP.

Licuriciul este de fapt un gândac care emite lumină ca să se împerecheze (foto AFP)

 

Licuriciul Pteroptyx tener din Malaiezia, de exemplu, trăiește, în faza larvară, în mangrovele de la malurile râurilor, care în mare parte au fost defrișate pentru a face loc platațiilor de palmieri pentru ulei și crescătoriilor de pește.

Specia Noctiluca are altă problemă: femelele nu pot zbura, ceea ce înseamnă că nu pot pleca atunci când habitatul lor dispare, odată cu extinderea suburbiilor, construirea de centre comerciale sau drumuri.

La alte specii, precum Lampyris iberica, larvele nu pot supraviețui decât parazitând anumite specii de melci sau râme care trăiesc doar în anumite livezi cu pomi fructiferi din Spania mediteraneeană. Odată cu desființarea multor astfel de livezi, care s-a produs în ultima perioadă, mai ales din motive urbanistice, melcii și râmele dispar și odată cu ele și licuricii.

De asemenea pesticidele, precum organofosfații sau neonicotinoidele, folosite pentru eliminarea dăunătorilor, sunt o reală amenințare pentru licurici.

Unul din cele mai frumoase spectacole oferite de Natură este pus în pericol de poluarea luminoasă umană (foto AFP)

În plus, mai ales în anumite regiuni din Asia de Est și America de Sud, poluarea luminoasă umană afectează ritualurile de împerechere ale licuricilor, unul dintre scopurile pentru care micile vietăți emit lumină fiind tocmai atragerea partenerilor sexuali, precizează unul dintre autorii studiului.

Licuricii emit lumină ca urmare a unei reacții chimice – care implică oxigenul, calciul și o enzimă numită luciferază – care se produce în abdomen, proces care se numește bioluminiscență.

(foto AFP)