Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vești bune pentru românii cu mașini electrice. Statul dă bani pentru stații de încărcare

masini_electrice.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Măsura planificată de România pentru a susţine crearea unei reţele de staţii de reîncărcare a vehiculelor electrice respectă normele UE privind ajutoarele de stat, a anunțat astăzi Comisia Europeană, care a aprobat o schemă de ajutor public de 53 milioane euro. Astfel, firmele care vor realiza puncte de încărcare pentru vehicule electrice vor primi ajutoare de la stat.

Măsura va contribui la reducerea emisiilor de CO2 şi a altor emisii poluante, fără a distorsiona în mod nejustificat concurenţa pe piaţa unică, potrivit Comisiei Europene. 

”România va contribui la combaterea schimbărilor climatice, în conformitate cu obiectivele stabilite de Pactul ecologic european. Această schemă va reduce emisiile nocive generate de autovehicule şi va îmbunătăţi sănătatea cetăţenilor, fără a distorsiona în mod nejustificat concurenţa”, a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.

Se preconizează că schema, care va avea un buget de 53 de milioane euro şi va acoperi perioada 2020-2025, va stimula investiţiile în staţii de reîncărcare a vehiculelor hibride şi a vehiculelor electrice cu baterie din România.

”Aceasta va acoperi zonele urbane, suburbane şi rurale şi îşi propune să dezvolte o reţea de staţii de reîncărcare pe întreg teritoriul ţării. Schema este deschisă tuturor operatorilor economici care îndeplinesc anumite criterii, de exemplu în ceea ce priveşte echiparea cu prize. Beneficiarii vor fi selectaţi printr-o procedură deschisă şi transparentă de ofertare, iar sprijinul va fi acordat sub formă de granturi”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.

Comisia consideră că măsura va favoriza creșterea considerabilă a ponderii vehiculelor cu emisii scăzute, aducând o contribuție majoră la reducerea emisiilor de CO2 și de poluanți, în conformitate cu obiectivele UE în materie de climă și mediu, precum și cu țintele stabilite de Pactul ecologic european.

De asemenea, Comisia a constatat că ajutorul va fi acordat prin intermediul unei proceduri concurențiale de ofertare și că se vor institui garanțiile necesare pentru ca ajutorul să fie limitat la minimul necesar.

Săptămâna trecută, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a anunțat că Programul „Rabla clasic” va fi lansat în luna martie. Acesta a precizat că, în anul 2020, vor fi puse la dispoziţie românilor 60.000 de vouchere, pentru achiziţionarea de autoturisme noi, mai puţin poluante, iar bugetul programului <Rabla plus> va creşte la 140 de milioane de lei.

„Pentru <Rabla clasic> ne-am luat angajamentul că vom avea 60.000 de vouchere pe care le vom oferi cetăţenilor pentru achiziţionarea de autoturisme, păstrând aceleaşi valori ca în anul trecut, iar pentru <Rabla plus>, bugetul pentru acest an creşte de la 95 milioane lei la 140 milioane lei, urmând ca, în acest an, pe lângă dezvoltarea reţelei naţionale de încărcare să finanţăm minimum 3.000 de maşini electrice", a spus Costel Alexe.