Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un tablou sumbru al schimbărilor climatice în Europa

clima_bun.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Agenția Europeană de Mediu (AEM) a publicat luni un avertisment dur cu privire la înmulțirea fenomenelor meteo extreme.

Semnalul vine, întâmplător sau nu, concomitent cu furtuna având centrul în Atlantic și care a măturat în ultimele zile coastele vestice ale Europei înainte de a ajunge până în interiorul continentului, în Germania. Iar unele efecte – spun meteorologii – se fac simțite până în România

Agenția europeană avertizează cu privire la înmulțirea inundațiilor dar și a secetelor și incediilor de pădure de-a lungul continentului în următoarele decenii. Iar comunicarea este însoțită de câteva hărți elocvente. 

Regiunile de coastă, de exemplu, vor fi ameninţate de creşterea nivelurilor apei, îndeosebi oraşe precum Veneţia, Napoli, Barcelona sau Nantes.

În interiorul continentului, ploile puternice vor cauza mai multe inundații. Majoritatea zonelor din Europa riscă să se confrunte cu o creștere cu până la 35% a căderilor de apă, în perioadele de toamnă și iarnă.

Sudul Europei, cu precădere, se va confrunta cu lungi perioade de secetă, care vor spori competiția pentru apă între sectoarele agricol, industrial și cel casnic.

O altă amenințare o constituie incendiile forestiere, cauzate de valuri de caldură și secetă din timpul verii. Riscul crește de la 30% la 40% în sudul Europei până în 2100, scriu autorii studiului. Franța și Spania sunt expuse în mod special. Dar experții Agenției Europene de Mediu atrag atenția că pericolul incendiilor de pădure crește și în țări nordice precum Norvegia, Suedia sau Finlanda.

În România, Carpații Meridionali apar și ei în roșu intens, pe harta amenințărilor privind incendiile de pădure. Iar seceta ar putea afecta vaste regiuni din sudul țării și Câmpia Bărăganului, dar și unele zone din Moldova. Din fericire, localitățile de pe coasta Mării Negre par mai puțin amenințate de inundații, în comparație cu cele din vestul și nordul Europei, dar chiar și de la Mediterana.

În concluzii, Agenția Europeană a mediului ne reamintește că dezastrele care s-au înmulțit în ultimii ani – cum ar fi inundarea în mai multe rânduri a Veneției,  în luna noiembrie, inundațiile din Aude, Franța, de la sfârșitul lui 2018 sau chiar incendiile de pădure din Suedia din 2018 - vor deveni parte integrantă a vieții de zi cu zi.

Și toate acestea, chiar în ipoteza optimistă, aceea în care acordul de la Paris cu privire la schimbările climatice ar fi respectat și încălzirea ar fi menținută la mai puțin de două grade în comparație cu nivelurile preindustriale.

Aceasta – precizează Agenția - nu înseamnă deloc că eforturile de a limita schimbările climatice ar fi fără impact. Dimpotrivă.

Totuși, evaluările arată că trebuie să ne așteptăm la o înrăutățire imediată a condițiilor climatice. Pur și simplu, planeta ar mai avea nevoie de ceva timp până la a-și regăsi un echilibru.

Ceea ce arată, până la urmă, cât de urgentă și necesară este acțiunea climatică.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica lui Ovidiu Nahoi din 11 februarie 2020