Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primăria Capitalei, dată în judecată pentru calitatea proastă a aerului

primarie_capitala_judecata_calitate_aer.jpg

Trei ONG-uri dau în judecată Primăria Capitalei, din cauza calității proaste a aerului (Sursa foto: Ecopolis)
Trei ONG-uri dau în judecată Primăria Capitalei, din cauza calității proaste a aerului (Sursa foto: Ecopolis)

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis a dat în judecată Primăria Capitalei, pentru incapacitatea acesteia de a asigura un aer curat pentru cetățenii orașului. Demersul este susținut de organizațiile 2Celsius și ClientEarth.

Ecopolis atacă în justiție o serie de prevederi ale Planului Integrat privind Calitatea Aerului (PICA), elaborat de Primăria Capitalei, pentru a combate poluarea aerului, potrivit unui comunicat de presă al organizației.

Aproape nici o măsură propusă în PICA nu respectă cerințele legale de a fi cuantificabilă și eficientă în soluționarea problemelor specifice. Măsurile propuse sunt atât de evazive, încât este imposibil să le fie evaluat impactul, afirmă ONG-ul amintit.

Cea mai gravă poluare a aerului pe termen lung este cauzată de particulele de praf în suspensie, PM10.

Directorul executiv Ecopolis, Oana Neneciu, spune că ”statul român are obligația de a-și proteja cetățenii. Această obligație a fost încălcată de Primăria Generală a Bucureștiului, iar locuitorii orașului suferă consecințele provocate de calitatea proastă a aerului pe care îl respirăm. Pentru informarea corectă și independentă cu privire la nivelul de poluare a aerului din București, Ecopolis a realizat platforma www.aerlive.ro, iar pentru responsabilizarea Primăriei considerăm necesară acțiunea în instanță”.

Avocatul ClientEarth, Agniezska Warso-Buchanan, declară că ”nu există derogări de la Directiva privind calitatea aerului. România, stat membru al Uniunii Europene, e obligată să mențină poluarea aerului sub limitele impuse de legea europeană, dar Planul Integrat privind Calitatea Aerului pentru București este inadecvat și nu duce spre nicio ameliorare. El trebuie modificat”.

În prezent, poluarea aerului este o urgență pentru sănătatea publică. Ea este responsabilă pentru peste 27.000 de decese premature în România în fiecare an și pentru probleme pulmonare și cardiace cronice, care afectează în mod special copiii, potrivit comunicatului.

Autoritățile nu reușesc să protejeze cetățenii, astfel încât Ecopolis consideră că trebuie luate măsuri judiciare, pentru a asigura un mediu curat pentru cetățenii Capitalei.