Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În Antarctica temperatura a trecut pentru prima dată de 20 de grade Celsius

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

După un deceniu record, care s-a încheiat cu un an 2019 al doilea cel mai cald înregistrat vreodată pe planetă, anii 2020 încep cu aceeaşi tendinţă.

Antarctica a depășit pentru prima dată 20 de grade Celsius, după ce cercetătorii au înregistrat o temperatură de 20,75 grade Celsius pe o insulă din largul coastei continentului.

Savantul brazilian Carlos Schaefer a declarat pentru AFP că „nu a văzut niciodată o temperatură atât de ridicată în Antarctica”. El a avertizat însă că temperatura, înregistrată pe 9 februarie, nu face parte dintr-un set de date pe termen lung așa că nu poate fi utilizată pentru a prezice o tendință și pentru a anticipa schimbările climatice în viitor.

Conform Organizației Meteorologice Mondiale, temperaturile de pe continentul Antarctic au crescut cu aproape 3 grade Celsius în ultimii 50 de ani și aproximativ 87% din ghețarii de pe coasta sa de vest s-au „retras” în acest timp. Mai mult, în ultimii 12 ani, ghețarii au prezentat o „retragere accelerată” din cauza încălzirii globale.

Ianuarie 2020 a fost cea mai caldă lună ianuarie înregistrată vreodată pe planetă, potrivit Serviciului european Copernicus privind schimbările climatice şi Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice, scrie AFP preluată de Agerpres. Temperatura medie la suprafaţa globului a fost cu 1,14 grade Celsius mai ridicată decât media secolului XX şi cea mai ridicată de la începuturile măsurătorilor în 1880.