Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UK - uraganul Dennis: Trei morți, inundații masive, transport perturbat

inundatii_tara_galilor.jpg

Inundații Țara Galilor
Țara Galilor a fost regiunea cea mai afectată de inundațiile provocate de uraganul Dennis
Image source: 
https://www.walesonline.co.uk/

Uraganul Dennis care a lovit cu forță extremă Marea Britanie a provocat moartea a două persoane, inundații pe scară largă mai ales în vestul țării și a dus la anularea a sute de zboruri aviatice. 

La sfârșitul săptămânii corpurile a două persoane au fost găsite pe coasta de sud-est a Angliei la Margate, unul al unui bărbat aparent căzut peste bordul unei nave sub pavilion maltez, celălalt, cadavrul unui bărbat descoperit în apropiere, la Herne Bay, iar al treilea a căzut într-un râu din sudul Țării Galilor și s-a înecat, dar poliția afirmă că moartea sa nu a fost cauzată de intemperii.

Alte trei persoane - o femeie de 83 de ani în Kent, sud estul Angliei, o alta în vestul Angliei și un băiat de 11 ani în Scoția, sunt date dispărute.

Dennis a izbit insulele britanice cu viteze ale vântului de aproape 160 de kilometri/oră provocând valuri de peste 10 metri înălțime. 

Uraganul a provocat inundații pîn multe regiuni ale teritoriului britanic, cu 600 de alerte, cel mai mare număr din istorie, zona cea mai afectată fiind sudul Țării Galilor. 

Zboruri anulate

Pentru prima oară din 2015 au fost emise de către Met Office - oficiul public meteo - alerte roșii de inundații - cel mai ridicat nivel de avertisment. 

Avion Ryanair
Sute de zboruri au fost anulate la sfârșitul săptămânii
Image source: 
THA

Inundațiile au afectat mii de locuințe și în unele locuri din Scoția și Țara Galilor rezidenții din zonele sinistrate au trebuit să fie evacuați de către serviciile de urgență. 

Circa 170 de zboruri au fost anulate duminică dimineața din cauza vântului puternic, cele mai lovite aeroporturi fiind Heathrow, Gatwick și Luton, afectând circa 25000 de pasageri.

Uraganul Dennis vine la numai o săptămână după uraganul Ciara care a provocat pagube importante lăsând fără electricitate jumătate de milion de oameni și este al patrulea de acest fel din acest sezon care izbește insulele britanice venind din Oceanul Atlantic.

În zilele următoare este prognozată o continuare a vremii furtunoase chiar dacă se așteaptă scăderea vitezei vântului, însă perturbările vor continua și luni. 

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ