Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Construcția primei fabrici Tesla din Europa, blocată de ecologiștii germani

roadster.jpg

Compania Tesla a fabricat în 2019 prima mașină sport 100% electrică, modelul Roadster
Compania Tesla a fabricat în 2019 prima mașină sport 100% electrică, modelul Roadster
Sursa imaginii: 
Wikimedia

Construcția primei fabrici Tesla din Europa a fost oprită în urma unui demers ecologist, după ce un tribunal din Germania a decis că defrișarea unei suprafețe de câteva zeci de hectare de pădure este ilegală.

Cel mai renumit constructor de automobile electrice de înaltă performanță din lume voia să își construiască prima fabrică de pe pământ european pe un teren de lângă Berlin, în estul statului Brandenburg. Problema, care a trezit atenția ecologiștilor germani, a fost că așa-numita gigafactory din localitatea Gruenheide trebuia să fie înălțată pe un teren împădurit.

Grupul ecologist local ”Gruene Liga Brandenburg” (în traducere ”Liga Verde din Brandenburg”) a solicitat intervenția justiției, întrucât nu mai puțin de 92 de hectare de pădure urmau a fi defrișate pentru a face loc uzinii Tesla. Inițiativa lor a fost susținută de proteste organizate de sute de localnici, care au criticat distrugerea unei suprafețe atât de mari de pădure, care ar fi similară cu afectarea gravă a faunei sălbatice locale, dar și a aprovizionării cu apă a zonei.

O instanţă din Germania le-a dat câștig de cauză ecologiștilor și a decis oprirea defrişării pădurii din apropierea Berlinului. Agenția Reuters notează că această decizie a instanței este o mare victorie pentru activiştii de mediu locali.

Gigantul Tesla are în prezent numai două fabrici, una în SUA și o alta în China. Tesla este cea mai valoroasă companie auto din SUA, depășind în 2019 gigantul General Motors, ajungând la o valoare cotată la bursă de peste 50 de miliarde de dolari.

Compania Tesla a captat atenția industriei auto în 2019, prin producerea primei mașini sport 100% electrică, modelul Roadster: