Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pădurile de palisandru din Mali, jefuite cu acte în regulă. Beneficiar: China

lemn_mali.jpg

Sursa imaginii: 
France24

Lemnul de palisandru, o specie exotică, de esență tare, folosit pentru fabricarea mobilei de lux, este supraexploatat în Mali pentru a fi exportat în China, specia fiind în prezent amenințată cu dispariția, transmite echipa Les Observateurs a postului TV France24.

Palisandrul, numit științific "Pterocarpus erinaceus", este de fapt o specie de lemn de trandafir, protejată prin Convenția pentru comerțul internațional  cu specii de faună și floră sălbatică pe cale de dispariție (Cites), dar legile neclare din Mali fac posibilă contrabanda la scară industrială.

În ciuda reglementărilor internaționale, Autoritatea pentru Ape și Păduri din Mali continuă să acorde permise de exploatare societății locale Générale Industrie du Bois, care livrează zilnic tone de lemn către societăți chineze.

Potrivit Cites, peste 52 000 de metri cubi de lemn de palisandru au fost exportați în 2017 din Mali către China.

Mobilă din lemn de trandafir pe site-ul unui magazin din Singapore (Foto: Twitter)

”Lemnul de trandafir este produsul forestier cel mai intens comercializat în condiții ilegale la nivel mondial. A devenit foarte căutat mai ales după dezvoltarea din ultimii ani a clasei mijlocii din China, care a devenit interesată de mobila de lux. Înainte sursa era reprezentată de pădurile din Asia de Sud-Est, dar acum acestea au dispărut aproape în totalitate și atunci chinezii au pus ochii pe pădurile din Africa”,  spune Naomi Basik Treanor expert de la ONG-ul american Forest Trends.

Potrivit ei, între 2017 și 2019 China a importat din Mali peste 155 000 de metri cubi de lemn de palisandru, în valoare de peste 125 milioane de dolari.

Pe teritoriul Mali există 12 milioane de hectare de păduri, din care anual dispar 100 000 de hectare, potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO).