Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România va primi de la UE 750 milioane euro. Banii merg în Valea Jiului și Oltenia

mineri.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

”Regiunile Valea Jiului și Oltenia vor primi de la UE 750 de milioane de euro, fonduri nerambursabile”, a declarat, pentru RFI, eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan. ”Banii vor trebui să meargă în dezvoltarea economică a zonelor, nu în măsuri sociale cu efecte pe termen scurt”, spune europarlamentarul, în contextul discuțiilor privind Pactul Ecologic European.

”Regiunile carbonifere și miniere din UE vor beneficia în următorii ani de 7,5 miliarde de euro fonduri nerambursabile în cadrul Pactului Ecologic European”. Anunțul a fost făcut la RFI de către eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan.

Banii vor fi virați în cadrul unui așa-numit ”Mecanism al Tranziției Juste” menit să ajute regiunile și țările în care procesul de tranziție către o economie verde presupune transformări importante generate de închiderea minelor de cărbune și de renunțarea la producerea de energie prin arderea cărbunelui.

Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan a fost numit recent raportor al Parlamentului European privind Pactul Ecologic European
Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan a fost numit recent raportor al Parlamentului European privind Pactul Ecologic European
Sursa imaginii: 
Facebook

Numit recent raportor al Parlamentului European în privința așa-numitului ”pact verde”, ce vizează reducerea drastică a emisiilor de carbon și care va avea un buget pe 10 ani la nivelul UE de 1.000 de miliarde de euro, Mureșan subliniază că două regiuni din România vor primi 10% din cele 7,5 miliarde de euro, adică 750 de milioane de euro. Este vorba despre Valea Jiului și Oltenia.

Eurodeputatul subliniază că banii vor trebui investiți în dezvoltarea regională a zonei, în infrastructură și turism. Totodată, ”minerii din zonă nu trebuie să devină victime colaterale, ei trebuie incluși în planul de dezvoltare a zonei”, spune Siegfried Mureșan.

Ascultă:

 
Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan, raportor din partea PE pe Pactul Ecologic European, despre viitorul regiunilor carbonifere