Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


JP Morgan: Viaţa „aşa cum o ştim” ar putea fi ameninţată de schimbările climatice

global-warming-pixabay.jpg

Image source: 
pixabay.com

Omenirea se va confrunta cu „evoluții catastrofale”, din cauza schimbărilor climatice. Avertismentul vine de la economiştii JP Morgan.

Dacă nu se iau măsuri, viaţa „aşa cum o ştim” ar putea fi ameninţată de schimbările climatice reiese dintr-un raport al JP Morgan, citat de BBC și preluat de Mediafax. Banca a anunțat că a angajat o echipă de cercetători „total independentă”, pentru a realiza aceste studiu. Emisiile de carbon din următoarele decenii „vor continua să afecteze climatul timp de secole, într-un mod care este cel mai probabil ireversibil", mai scriu economiștii băncii.

Schimbările climatice ar putea afecta creşterea economică, valoarea companiilor şi preţul activelor listate, sănătatea şi viaţa oamenilor în ansamblu, dar şi speranţa de viaţă. Totodată, acestea pot cauza foamete, pot provoca migraţii, instabilitate politică şi chiar conflicte armate. Biodiversitatea şi numeroase specii ar fi de asemenea puse în pericol, mai precizează studiu.

Economiştii susțin că, pentru a diminua efectele schimbărilor climatice, emisiile de carbon trebuie să fie reduse la zero până în 2050. Un nivel zero presupune ca omenirea să nu emită mai mult dioxid de carbon decât reuşeşte natura să absoarbă.

Soluţia propusă este însă nepopulară în rândul majorităţii ţărilor şi factorilor de decizie: introducerea unei taxe globale pe carbon.

Statele dezvoltate sunt îngrijorate că reducerea emisiilor de carbon ar afecta competitivitatea economiilor, în timp ce ţările mai puţin dezvoltate „văd activitatea intensivă, generatoare de emisii de carbon, ca pe o modalitate de creştere a nivelului de trai”.   

 „Deși există o problemă globală, nu se întrevede o soluţie globală la acest moment", susțin autorii raportului. JP Morgan a mai avertizat de-a lungul timpului despre impredictibilitatea pe care o aduce încălzirea planetei, însă limbajul din noul raport este mult mai puternică faţă de rapoartele anterioare. Totodată, JP Morgan a fost puternic criticată în trecut pentru finanţările sale acordate proiectelor de dezvoltare de combustibili fosili.