Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poluare masivă în București. Ministrul Mediului anunță controale

costel_alexe.jpg

Ministrul Mediului anunță controale, după episoadele recente de poluare din Capitală (Sursa foto: gov.ro)
Ministrul Mediului anunță controale, după episoadele recente de poluare din Capitală (Sursa foto: gov.ro)

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat luni în contextul poluării din Capitală că vor avea loc controale la operatorii economici din zona București-Ilfov, care ard deșeuri, mai ales în timpul nopții.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat luni că poluarea din noaptea de duminică spre luni din București a fost cauzată de un incendiu izbucnit la Gara de Nord, precum și de arderi necontrolate de deșeuri și cauciucuri.

El spune că există ”suspiciuni de activități industriale care poluează noaptea în București și Ilfov”.

”Din discuția cu ISU, a fost un incendiu de vegetație forestieră, pe 5.000 mp, la Crevedia, acel incendiu de la Gara de Nord, din miezul noptii și alte incendii, provocate de populația din jurul Bucureștiului”, afirmă Costel Alexe.

Ministrul Mediului mai precizează că în județul Ilfov ”există 46 de firme autorizate și în municipiul București 69, care au acest proces de ardere. Am stabilit că până la finalul săptămânii vom controla toate sursele de ardere de pe raza București-Ilfov, pentru a vedea dacă toți acești operatori dețin mijloace de măsurare a poluării”.

Un incendiu a izbucnit în noaptea de duminică spre luni la o cameră de birouri din Gara de Nord.

Poluarea aerului în Capitală a fost de zece ori mai mare în anumite cartiere, în noaptea de duminică spre luni și luni dimineață.

Datele au fost înregistrate de platformele statului de monitorizare a calității aerului în București, dar și de cele independente.

Pentru poluarea cu PM 2,5 s-au înregistrat depășiri cu 900%-1000% față de limitele maxim admise, datele fiind colectate și de senzorii oficiali din rețeaua națională, integrați în platforma airly.eu, iar pentru PM 10, particule mai mari de praf, au fost depășiri de opt ori, potrivit HotNews. Platforma aerlive.ro a înregistrat și ea depășiri spectaculoase.