Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONG: Situația calității aerului în Capitală este foarte gravă

ONG poluare Capitala foarte grava.jpg

Poluarea aerului din București depășește regulat normele maxime admise (Sursa foto: pixabay-ilustrație)
Poluarea aerului din București depășește regulat normele maxime admise (Sursa foto: pixabay-ilustrație)

Autoritățile trebuie să intervină urgent, după poluarea din București. O spune la RFI Oana Neneciu, directoare executivă la Ecopolis, asociație ce deține o platformă de monitorizare a calității aerului în București. Reacția vine după ce în noaptea de duminică spre luni s-au înregistrat depășiri de până la zece ori ale limitelor maxime admise. De partea sa, ministrul Mediului a dispus controale și a cerut demiterea conducerii Agenției pentru Protecția Mediului din Capitală.

Trebuie spus de la bun început că poluarea din timpul nopții din București este un lucru care se întâmplă frecvent. Organizațiile de mediu prezintă regulat date privind depășirile limitelor maxime admise, lucru care nu se poate spune și despre rețeaua națională de monitorizare a calității aerului.

De altfel, ministrul Mediului a aflat despre poluare de pe Facebook. Costel Alexe a cerut demiterea conducerii Agenției pentru Protecția Mediului București, din cauza comunicării defectuoase.

Ministrul spune că poluarea din timpul nopții poate fi pusă pe seama unor incendii, precum și a arderii unor deșeuri de către firme din regiunea București-Ilfov. Costel Alexe a cerut un control la zecile de companii care ard gunoaie.

 

Ce spune ECOPOLIS?

 

Explicațiile ministrului sunt binevenite, însă autoritățile trebuie să intervină urgent, pentru că situația legată de poluarea din București este foarte gravă, spune Oana Neneciu, director executiv Ecopolis: ”Salutăm poziția ministerului, că în sfârșit ia seamă de aceste aspecte, dar trebuie să spunem că ni se pare foarte urgent să și acționeze, în sensul de găsire efectivă a surselor de poluare, de arderile respective, amendare lor, închis ce trebuie închis și apoi instaurarea unui sistem de comunicare directă cu populația, care de asemenea mi se pare foarte importantă în situațiile de genul acesta”.

Ce sunt de fapt PM 2,5 și PM 10? Pe înțelesul tuturor, e vorba de particule în suspensie provocate de praf amestecat cu noxe din aer, atât de mici, încât pot ajunge cu ușurință în plămâni.

 

Cum ne protejăm de poluare?

 

O întrebare care se pune este cum ne putem proteja de particulele în suspensie. Cât de sănătos este să te plimbi pe stradă, să mergi cu bicicleta sau să faci jogging în perioadele de poluare intensă? Am discutat recent cu medicul pneumolog Magdalena Ciobanu, de la Institutul ”Marius Nasta” din Capitală: ”Cei care fac jogging pot alege, în sensul că pot alege să meargă în parc, pot alerga în parc, adică să nu stea în jurul arterelor cu trafic foarte mare. De asemenea, pot alege să nu stea în acele zone din București, în care știm cu toții că există gropi de gunoi, există zone în care se ard gunoaie și vedem lucrul acesta. Pe de altă parte, motocicliștii, bicicliștii, cei care folosesc trotinetele, ei apelează la aceste mijloace de transport pentru că trebuie să ajungă din punctul A în punctul B, deci nu pot sta doar în parc. Or pentru ei este măscuța, chiar dacă nu-i protejează complet, măcar este o diminuare a particulelor cu dimensiuni mari, particule care afectează în special mucoasa nazală, mucoasa ochilor, mucoasa faringiană”.

Alți medici recomandă persoanelor în vârstă să evite deplasările afară, în perioadele de poluare intensă. Dacă totuși, deplasările nu pot fi evitate, atunci pietonii sunt sfătuiți să circule cât mai departe de bordură, adică de mașinile de pe șosea, acolo unde infrastructura urbană permite acest lucru.

 
Toate reacțiile despre poluarea din Capitală