Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Grigore Antipa și pasiunea lui pentru viața din Delta Dunării

antipa.jpg

Sursa imaginii: 
Muzeul Grigore Antipa

În data de 9 martie 1944, se stingea din viață unul dintre marii naturaliști români: Grigore Antipa. A fost unul dintre primii ecologi din Europa și a reorganizat Muzeul Național de Istorie Naturală din orașul București, instituție care îi poartă azi numele. Grigore Antipa a fost unul dintre apropiații Familiei Regale a României, pentru că a putut să își facă studiile în străinătate grație unei burse acordate de Regele Carol I, iar cu Regele Ferdinand I a împărtășit pasiunea pentru științe naturii.

Grigore Antipa s-a născut în 1867, în Botoșani. El a copilărit în orașul moldovenesc, alături de prietenii săi evrei și armeni, care l-au învățat să prețuiască și alte limbi și culturi.

Tatăl său era avocat, însă ambii săi părinți au murit tineri. Grigore Antipa a fost crescut de mătușile sale, într-un mediu modest din punct de vedere material, însă în care învățătura era prețuită și încurajată. Fratele său mai mare, Nicolae Antipa, era parazitolog apreciat în București. Cu ajutorul său, Grigore Antipa a obținut o bursă regală, care i-a permis să studieze la Universitatea din Jena, Germania. Profesorul său preferat era Ernst Haeckel, inventatorul ecologiei.

Grigore Antipa și-a continuat cercetările științifice în Franța și în Italia. A dobândit faimă în lumea științifică atunci când, lângă insula Capri, a descoperit o nouă specie de meduză. Însă a decis să își consacre energia studiului Deltei Dunării și Mării Negre.

În 1893, Grigore Antipa a pornit într-o expediție de nouă luni în jurul Mării Negre. Vechiul său protector, Regele Carol I al României, i-a pus la dispoziție crucișătorul Elisabeta, una dintre cele mai bune nave ale Marinei Regale Române. Contribuțiile sale științifice au devenit tot mai apreciate. A devenit prieten al Regelui Ferdinand I, care era, la rândul său, pasionat de științele naturii, De asemenea, a fost sprijinit de Regele Carol al II-lea. Cu ajutorul acestuia, în 1932, a înființat Institutul Biooceanografic din Constanța, care avea două rezervații și două stațiuni de cercetări. Prima era la Agigea, iar cea de-a doua în Cadrilater, la Capul Caliacra.

Tot Grigore Antipa a pus la punct un plan de exploatare rațională a resurselor piscicole din Delta Dunării, dar și din Limanul Nistrului și din lacurile din sudul Basarabiei. Între 1892 și 1944, a fost directorul Institutului Național de Istorie Naturală, pe care l-a dezvoltat inclusiv în anii grei ai Celui de-al Doilea Război Mondial, cu sprijinul Regelui Mihai I. A devenit membru al Academiei Române și este considerat fondatorul școlilor românește de hidrobiologie și de ihtiologie.

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 9 martie 2020