Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministerul Mediului: Certificatele firmelor care exploatează ilegal lemn vor fi retrase

lemn.jpg

Sursa imaginii: 
RFI România / arhivă

Ministerul Mediului, prin Comisia de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră, va retrage certificatul de atestare a firmelor de exploatare, dacă au fost constatate tăieri ilegale în parchete neautorizate realizate de respectiva firmă sau angajaţii acesteia. Potrivit unui comunicat remis miercuri agenției Agerpres, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a emis în acest sens un Ordin de Ministru, publicat marţi, 30 martie, în Monitorul Oficial al României.

Conform actului normativ, se ridică certificatele de atestare "dacă sunt constatate tăieri ilegale în parchete neautorizate la care exploatarea s-a realizat de operatorul economic atestat pentru activitatea de exploatare a masei lemnoase sau de personalul angajat în cadrul acestuia, consemnate într-un raport de control aprobat de conducătorul entităţii din care face parte agentul constatator, prin care se propune retragerea certificatului de atestare".

Totodată, prin acest nou ordin, certificatele de atestare se retrag de Comisie şi în baza unui raport de control al Gărzilor Forestiere sau al Corpului de control al ministrului, prin care se propune retragerea certificatului.

Noile reglementări mai prevăd că operatorii economici pentru care există hotărâri judecătoreşti definitive în materie de infracţiuni la regimul silvic, prin care instanţa a dispus atragerea răspunderii penale a acestora, vor rămâne fără certificate de atestare.

"Ordinul conţine reguli clare şi în ceea ce priveşte modul de exploatare. Astfel, dacă sunt constatate vătămări ale seminţişurilor utilizabile peste procentul admis de normele tehnice sau tăieri ilegale în parchete autorizate spre exploatare, a căror valoare depăşeşte de cinci ori preţul unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, operatorul economic care execută lucrarea poate fi sancţionat cu ridicarea certificatului de atestare", se menţionează în comunicat.

De asemenea, se aduc clarificări cu privire la data de la care curge aplicarea sancţiunii de retragere a certificatului de atestare/reatestare, respectiv de la data aplicării sancţiunii de comisie sau de la data rămânerii definitive a hotărârii instanţei de judecată.

Totodată, Ordinul aduce clarificări cu privire la procedurile, criteriile şi documentele necesare obţinerii certificatului de atestare/reatestare pentru activitatea de exploatare forestieră.

În final câteva întrebări din partea redacției: De ce a fost nevoie de atâta timp pentru a se lua o astfel de măsură? Au existat cazuri în care o firmă care a exploatat ilegal lemn, a meritat să-și păstreze certificatul? Astfel de firme au adus poate pe alte căi beneficii comunităților locale? Sau poate autorităților? Întrebări, desigur, retorice...