Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În plină pandemie, înflorește jaful din păduri? Activiștii propun Guvernului o soluție radicală

padure.jpg

Sursa imaginii: 
Mediafax Foto

Defrișările ilegale s-au înmulțit alarmant, atrag atenția activiștii de mediu. Ei susțin că firmele profită de faptul că autoritățile sunt implicate în lupta cu epidemia de Covid 19 și taie ilegal cantități uriașe de lemne. La RFI, președintele Agent Green, Gabriel Păun, afirmă că, așa cum arată datele oficiale, a fost înregistrat în această perioadă un număr record de trasporturi legale de lemn defrișat. El explică și care este legătura directă dintre tăierile legale și cele ilegale.

În contextul înmulțirii cazurilor de transporturi și tăieri suspecte de păduri, Ministerul Mediului, prin Comisia de atestare a operatorilor economici pentru activitatea de exploatare forestieră, a anunțat că va retrage certificatul de atestare a firmelor de exploatare, dacă au fost constatate tăieri ilegale în parchete neautorizate realizate de respectiva firmă sau angajaţii acesteia.

Concomitent, grupurile parlamentare USR au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban şi ministrului Mediului, Costel Alexe, cerându-le să dispună stoparea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgenţă. Conform documentului, în ultimele zile parlamentarii USR "au fost asaltaţi" cu mesaje, sesizări şi filmări legate de tăierile de păduri şi transporturile de lemn din toate colţurile României.

Aceştia cer să nu li se permită hoţilor de lemne "să profite de pe urma epidemiei de coronavirus", deoarece, "mai mult ca niciodată", este "nevoie de plămânii verzi" ai acestei ţări. "Statisticile şi dovezile strânse pe teren arată, dincolo de orice dubiu (a se vedea datele oficiale ale Inventarului Forestier Naţional şi numeroasele investigaţii ale jurnaliştilor şi ale activiştilor de mediu), că România nu a putut stopa tăierile ilegale de păduri în ultimii ani şi că acestea au atins cote alarmante. De parcă nu ar fi suficient, instrumentul de verificare a legalităţii transporturilor de lemne pe care îl pot utiliza cetăţenii, aplicaţia Inspectorul Pădurii, are probleme de funcţionare", se arată în scrisoarea deschisă.

La rândul său, președintele Agent Green, Gabriel Păun, explică, într-un interviu acordat RFI, care este cea mai folosită metodă de prăduire a pădurilor de către companiile exploatatoare. El atrage atenția că, în primul rând, a fost înregistrat în această perioadă un număr record de trasporturi legale de lemn defrișat.

Aceste transporturi legale sunt, însă, cel mai bun indiciu că tăierile ilegale au crescut. Asta, pentru că foarte multe companii transportă cu același set de acte mai multe transporturi de lemn.

Este o practică veche pe care factorul politic a amânat să o rezolve, spune Gabriel Păun. Președintele Agent Green mai afirmă că a solicitat Guvernului o soluție care se impune în această situație: stoparea defrișărilor pe perioada stării de urgență.

Ascultă:

 
Președintele Agent Green, Gabriel Păun, despre defrișări