Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(Video și Foto) Toaletare cu cântec a arborilor, în plină carantină

toaletare_arbori_carantina.jpg

Creangă tăiată de muncitori, în urma unei toaletări (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Creangă tăiată de muncitori, în urma unei toaletări (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

”Hai, marș!”, îmi spune bărbatul care pare a fi șeful muncitorilor veniți să ”toaleteze” copacii de pe aleea din fața blocului meu. Toaletări de copaci în plină carantină?! La 8 dimineața?! Treaba asta nu miroase prea bine, îmi zic.

Liniștea străduței unde locuiesc e tulburată în plină carantină de zgomotul unor drujbe.

Eu și soția mea scoatem intrigați capul pe geam, iar ce vedem ne înspăimântă: o armată de muncitori cățărați în copaci taie zeci de crengi din arborii aflați în grădinile blocului.

Ne uităm siderați cum ramuri de trei-patru metri, pline de frunze verzi, perfect sănătoase, cad una câte una din copaci.

În câteva secunde, mai multe crengi dintr-un tei sunt tăiate de drujbele muncitorilor dirijați de la sol de câțiva colegi care urlă la ei: ”Ăăăiii!!! Acolo, ăăăiii, așaaaaa!!!”.

La ideea că teiul va rămâne fără crengi în câteva secunde, încep să-i filmez pe muncitori și să strig la ei să înceteze imediat măcelul.

Toaletare de copaci, în Sectorul 6 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Toaletare de copaci, în Sectorul 6 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

 

Mă îmbrac în grabă, fug afară și le cer lucrătorilor documentele în baza cărora taie ramuri perfect sănătoase din copaci. Unul dintre ei, care pare a fi șeful lor, îmi spune printre dinți un ”hai, marș!” care contrastează flagrant cu statutul de angajat plătit din bani publici.

Sun disperat la 112. Operatoarea îmi face politicos legătura cu Poliția națională. Poliția națională îmi spune la fel de politicos că nu e treaba ei și că ar trebui să sun la Poliția Locală. Sun la Poliția Locală. Până vine, filmez și fac poze.

Un muncitor la vreo 50 de ani ia o creangă de copac tăiată de el cu câteva secunde mai înainte și o agită nervos pe deasupra capului meu. ”Păi, ce faceți, mă amenințați?!”, îl întreb oarecum surprins de gestul lui.

Când vine Poliția Locală, altă comedie. Cei doi agenți încep prin a-mi spune că nu ține de ei, ci de Poliția națională, să deschidă o eventuală anchetă. Unul îmi zice că eu nu am dreptul să le cer muncitorilor de la ADP să-mi arate documentele în baza cărora fac ”toaletarea” copacilor de pe alee.

Toaletare de copaci, în Sectorul 6 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Toaletare de copaci, în Sectorul 6 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

 

Realizez imediat că polițiștii nu au venit de fapt să oprească un abuz, ci să mă împiedice pe mine să le mai cer socoteală muncitorilor.

”Dânșii DECÂT își fac datoria”, îmi spune agentul mai în vârstă. ”Îmi pare rău, dar aveți carențe mari de gramatică”, îi răspund.

”Dar în ce calitate ați chemat Poliția”, mă întreabă agentul, ”de cetățean sau de ziarist, că văd că filmați?”. Zic: ”Și de cetățean și de ziarist, de ce, e interzis să filmez în spațiul public?”.

După care domnul de la Poliție îmi cere să demonstrez că muncitorii au tăiat prea mult. Zic: ”Păi, uitați-vă în bena camionului și-o să vedeți foarte multe crengi perfect sănătoase”.

Toaletare de copaci, în Sectorul 6 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Toaletare de copaci, în Sectorul 6 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

 

 

În timp ce încerc să obțin niște răspunsuri de la ei, polițistul mai tânăr se pune cu spatele la telefonul cu care filmez și se mișcă sincron odată cu mine: când fac eu doi pași la stânga, face și el doi pași la stânga, când fac eu doi pași la dreapta, face și el doi pași la dreapta. Doar-doar o reuși să-mi blocheze filmarea.

Ulterior, își face apariția și președintele asociației de proprietari. Aflu cu această ocazie că de fapt el i-a chemat pe muncitori să ”toaleteze” copacii, pentru că s-ar fi plâns locatarii că le cad crengi pe mașini. Bine, bine, dar mașinile nu sunt parcate în grădină, mă gândesc eu.

Într-un final, apar doi angajați cu funcții mai înalte de la ADP Sector 6. Unul dintre ei îmi explică foarte calm că e normal ce au făcut muncitorii, după care îmi ține o lecție despre fenomenul ”înclinației copacului” și pericolul prăbușirii peste mașinile parcate pe alee. Deși teiul era în mijlocul grădinii...

”Dacă oamenii n-au Casco?”, mă întreabă unul dintre ei. Îi răspund: ”Știți, într-un oraș care duce lipsă de spații verzi, pe dumneavoastră vă preocupă mașinile oamenilor, în loc să vă preocupe protejarea copacilor?!”.

Punctul pe ”I” l-a pus șeful muncitorilor... da, cel cu ”hai, marș!”... care mi-a spus într-un final demn de Kafka faptul că oamenii lui ”încă n-au tăiat destul!”...

 

 

Acest articol poate fi considerat o formă de jurnalism cetățenesc, deci trebuie luat ca atare