Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina: Nivelul radiațiilor din zona Cernobâl este ”neschimbat”

incendiu.png

Incendiu în apropiere de zona de excluziune de la Cernobâl, 5 aprilie 2020
Image source: 
AFP via rfi.fr

Serviciul pentru Situații de Urgență din Ucraina a transmis marți într-un comunicat că nivelul radiațiilor din zona de excluziune din jurul centralei nucleare este „neschimbat", în contextul în care un mare incendiu de pădure din zonă se apropie de orașul Prîpeat, de lângă fosta centrală nucleară de la Cernobâl, informează Le Monde.

”În prezent nu mai există foc deschis, mai sunt doar câteva focare izolate”, se arată în comunicat.

Cu toate acestea, organizația Greenpeace Rusia a avertizat că incendiul, care se manifestă în zona de excluziune de mai multe zile, e mai mare decât autoritățile de la Kiev recunosc și prezintă un risc radioactiv.

Vânturile puternice au împiedicat eforturile pompierilor care au format bariere pentru a încerca să localizeze incendiul și a permite echipamentelor să pătrundă în zonă.

Incendiul au pornit în data de 3 aprilie în partea vestică a zonei de excluziune, care este nelocuită, și s-a extins în pădurile din apropiere.

Poliția a identificat un tânăr de 27 de ani care este suspectat că a pornit incendiul. Bărbatul le-ar fi spus autorităților că ar fi dat foc unor gunoaie „pentru distracție".

Criticat pentru lipsa oricărei reacții față de dezastrul natural, președintele Ucrainei, Zelensky, a afirmat abia luni că urmărește situația ”îndeaproape”.