Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un efect al restricțiilor impuse de pandemie: În Albania mii de păsări flamingo se întorc acasă

flamingo.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Odată cu încetarea activităților industriale din zonă și dispariția bărcilor cu motor și a zecilor de ferry-boaturi, din ce în ce mai multe păsări flamingo și pelicani revin în laguna Narta de pe coasta adriatică a Albaniei, transmite AFP.

Numărul păsărilor flamingo a crescut cu cel puțin 3000 din ianuarie până acum, precizează autoritățile Parcului natural, ceea ce nu s-a mai întâmplat de zeci de ani.

Urbanizarea necontrolată, creșterea exponențială a turismului și activitățile industriale au pus în serios pericol această specie în ultimii ani, spun specialiștii. Iar liniștea care s-a așternut după încetarea circulației pe o importantă șosea care trece la numai 500 de m de zona protejată nu poate fi decât benefică: Specialiștii speră că în actualele condiții păsările să reînceapă chiar să se reproducă.

”Se vede cu ochiul liber cât de bine se simt acum păsările: se hrănesc și își fac ritualurile după bunul plac acum. E vremea dragostei ...”, spune un expert în protecția mediului.

La numai 100 km nord, în Parcul Național Divjaka, pelicanii creți (specie amenințată) au început și ei să se reproducă. Cel puțin 85 de perechi și-au făcut cuiburi pe micuța insulă din centrul lagunei, care este separată de Marea Adriatică de o limbă de nisip.

”Este cel mai mare număr de pelicani pe care l-am văzut în ultimii 30 de ani”, spune directorul parcului.

Vulturi cu cap alb dar și păsări Ibis au fost văzute de asemenea în zone din care dispăruseră de mai multă vreme, datorită creșterii masive a numărului de turiști.