Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Metamorfozele Veneției. Străzi goale, ape limpezi, caracatițe fericite

venetia_final.jpg

Veneția văzută din avion la 9 februarie a.c. (sus) și la 19 martie (jos)
Image source: 
Twitter / Copernicus.eu

Veneția, vizitată în fiecare an de milioane de turiști, trece în prezent printr-o adevărată metamorfoză. Nu doar că străzile sunt pustii și curate, dar apele au devenit atât de limpezi încât vietățile marine din lagună, pești și chiar caracatițe, sunt adesea vizibile cu ochul liber. Mai mulți localnici au filmat aceste ”noutăți”, în încercarea de a conștientiza autoritățile cu privire la necesitatea unei dezvoltări durabile a orașului.

 

Un cormoran plonjează în apele atât de limpezi încât se văd și peștișorii pe care îi vânează.

 

Rațele sălbatice pe Grand Canale sunt de obicei o raritate. ”Este pentru prima oară când văd rațe la Veneția”, spune un activist de mediu de 40 ani, care s-a născut și a trăit până acum aici.

 

 

 

O caracatiță, filmată în data de 24 aprilie a.c. în zona Piazzale Roma. Caracatițele trăiesc de obicei în largul lagunei. Specialiștii nu pot explica ce anume a atras-o aici...

 

Înainte de pandemie apele erau foarte tulburi din cauza nenumăratelor ambarcațiuni cu motor. Acum că aproape niciuna nu mai circulă, liniștea s-a așternut, apele s-au limpezit iar fauna marină își face simțită prezența.

 

Pe contul de Twitter al programului european de observație a Terrei ”Copernicus” au fost postate două imagini de sus ale Veneției, prima din 9 februarie a.c., înainte de impunerea restricțiilor și cealaltă din 19 martie

Veneția se află pe locul 5 în topul celor mai vizitate orașe din lume, cu 30 de milioane de turiști anual.

Primarul Luigi Brugnaro a declarat că aceste ”circuite frenetice” trebuie să înceteze și că orașul trebuie să adopte un nou tip de turism, ”turismul inteligent”. Una din măsurile propuse este impunerea unei limite anuale a numărului de turiști. O altă măsură, care deja s-a pus în aplicare, încă dinaintea pandemiei, este interzicerea impusă pacheboturilor de a ancora în lagună.

 

(Text prelucrat după varianta originală postată de France24)