Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scădere record, cu 8%, a emisiilor de gaze cu efect de seră anul acesta (IEA)

emisii.png

Image source: 
AFP

Restricțiile impuse de pandemie vor determina anul acesta la nivel mondial o scădere record a emisiilor de gaze cu efect de seră, cu 8%, datorită scăderii dramatice a cererii de cărbune, petrol și gaze naturale, a anunțat joi Agenția Internațională pentru Energie (IEA), citată de AFP și rfi.fr.

Cererea de combustibili va scădea cu 6% în 2020 față de anul precedent, o scădere de 6 ori mai accentuată decât cea din timpul crizei economice din 2008 și cea mai mare scădere procentuală înregistrată de la al doilea război mondial până în prezent.

Scăderea echivalează cu întreaga cerere de energie de pe piața Indiei, de exemplu, al treilea cel mai important consumator mondial, precizează IEA.

Cele mai puternice economii mondiale vor înregistra și cele mai mari declinuri. Economia SUA de exemplu va scădea până la finele anului cu 9%, iar cea a Uniunii Europene cu 11%, precizează sursa citată.

IEA a observat, în condițiile date, o trecere masivă pe sursele de energie mai puțin poluante, cum ar fi energia eoliană, care va reprezenta 40% din producția globală de energie electrică, cu 6% mai mult decât cea produsă pe bază de cărbune.

Cererea de gaze naturale de asemenea va înregistra o scădere cu 5% în 2020, după 10 ani de creștere continuă, iar cea de cărbune va scădea cu 10%.