Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Liber la împușcat cormorani? SOR: ”Nu asta e soluția, au încercat și alte țări, dar nu a dus la nimic”

liber_impuscat_cormorani_sor.jpg

Deputații vor să permită împușcarea cormoranilor (Sursa foto: SOR)
Deputații vor să permită împușcarea cormoranilor (Sursa foto: SOR)

Problema cormoranilor trebuie rezolvată de autorități împreună cu experți, pe baza unor date științifice precise. O spune la RFI directorul executiv al Societății Ornitologice Române (SOR), Dan Hulea, după ce comisiile de specialitate din Camera Deputaților au dat undă verde vânării acestei specii protejate, pe motiv că afectează afacerile piscicultorilor. Urmează votul final din plenul Camerei, care e forul decizional în această speță.

Dan Hulea consideră că motivele invocate de inițiatori, adică de parlamentari de la PSD, ALDE și PMP, pentru împușcarea cormoranilor sunt pur subiective: ”Întreg procesul e puțin neorganizat, ca să mă exprim elegant, pentru că dacă pornim de la expunerea de motive, a fost fără să exprime nici un fel de părere sau dovadă științifică, documente sau celelalte, pur și simplu sub o formă de dorințe, wishing list, nimic altceva”.

”Au încercat și alte țări, în special cele nordice, soluția împușcatului, dar nu a dus la nimic, pentru că atunci când există o populație distribuită pe tot continentul, chiar dacă împuști luna asta niște exemplare, dacă acolo există pește, vor veni din altă parte”, spune directorul executiv al SOR.

 

Poziția oficială a SOR pe tema împușcării cormoranilor poate fi consultată aici: https://www.sor.ro/deputatii-din-comisiile-de-mediu-si-agricultura-aviz-pozitiv-pentru-impuscarea-cormoranilor/

 
Dan Hulea, despre împușcarea cormoranilor