Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul anunță protejarea pădurilor seculare. Agent Green: Intenția e bună, dar lipsește ambiția

guvern_protejare_paduri_seculare_agent_green.jpg

Vor fi mai protejate pădurile seculare ale României? (Sursa foto: Agent Green)
Vor fi mai protejate pădurile seculare ale României? (Sursa foto: Agent Green)

Pădurile seculare din România vor fi mai protejate de acum înainte. Promisiunea vine de la ministrul Mediului, Costel Alexe, care a anunțat vineri că 38.000 de hectare de suprafețe forestiere mai vechi de 140 de ani vor fi trecute în perioada următoare din zona de producție în cea de protecție. Asta înseamnă teoretic că în acele păduri nu vor mai avea loc tăieri de lemn.

Măsura autorităților este bună, dar nu foarte ambițioasă, spune la RFI președintele organizației ecologiste Agent Green, Gabriel Păun: ”Cred că intenția domnului ministru este una foarte bună, însă suprafața cu păduri strict de protejat este una extrem de mică, în comparație cu ceea ce am putea proteja în realitate. Este ultimul tren pe care-l mai putem prinde”.

Pădurea virgină Boia Mică (Sursa foto: Agent Green)
Pădurea virgină Boia Mică (Sursa foto: Agent Green)

 

”Comisia Europeană a anunțat strategia prin care cere statelor membre să-și protejeze strict 10% din suprafața țării, iar 33% din teritoriul țării să devină arie naturală protejată. Asta înseamnă că ar trebui să protejăm în România 2.380.000 de hectare. Or noi să ieșim acum cu un 38.000, când avem alte sute de mii de hectare protejabile direct este un anunț foarte puțin ambițios”, crede ecologistul.

 

Interviul integral, mai jos: